Familie Lanoye zet punt achter horecaverhaal

Horecamonument op Grote Markt sluit de deuren

Met de sluiting verdwijnt een monument in de buurt van de Grote Markt. Foto: bfs

Sint-Niklaas -

Horecamonument Den Antus op de Grote Markt heeft de deuren gesloten. De zaakvoerder legde zelf de boeken neer. De brasserie was bijna dertig jaar lang in handen van de bekende Sint-Niklase familie Lanoye en kent een rijke geschiedenis.

Sinds maandag brandt er geen licht meer op de uithoek van de Grote Markt. Bram Lanoye, zaakvoerder van Den Antus en neef van Tom Lanoye, trok na elf jaar de stekker uit zijn bekende horecazaak. De oorzaak voor de sluiting bleek het veranderende caféklimaat te zijn in combinatie met een steeds stijgende loonkost.

Rijke geschiedenis

Nu de boeken van Den Antus neerliggen, komt er voorlopig een einde aan de rijke geschiedenis van het horecapand. Een verhaal dat ondertussen al meer dan een eeuw oud is. In het vooroorlogse Sint-Niklaas heette de zaak ‘Stad Nantes’, en was het de ontmoetingsplaats bij uitstek rond de Grote Markt.

Lanoye

Later werd de naam gewijzigd in De Panda en in 1990 werd het eetcafé overgenomen door wijlen Bob Lanoye, broer van Tom Lanoye en vader van Bram Lanoye. Die doopte de brasserie om tot Den Antus. Een naam die verwees naar de Sint-Niklase volkse uitspraak van ‘De Nantes’. In 2007 werd de zaak doorgegeven aan Bram Lanoye. Bob Lanoye, net als zijn zoon een stuwende kracht binnen de horeca, overleed in 2011. Met de sluiting van de brasserie zeven jaar later zet de familie Lanoye nu een punt achter haar horecaverhaal.

Moeilijke beslissing

Voor Bram Lanoye komt de sluiting van Den Antus hard aan. “Ik neem met pijn in het hart afscheid van de zaak”, reageert hij aangeslagen. “Het is een beslissing waarover ik lang heb nagedacht. Ik heb Den Antus altijd met heel veel toewijding en passie opengehouden.” De rechtbank van koophandel in Dendermonde heeft ondertussen een curator aangesteld. Die moet op zoek gaan naar een overnemer voor de zaak.

IJspiste

Ondanks het afscheid van Den Antus blijft Bram Lanoye nog steeds een actieve rol spelen in de Sint-Niklase horeca. Hij is onder meer mede-organisator van de jaarlijkse ijspiste en een spilfiguur binnen het lokale horeca-overleg.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio