Test-Aankoop waarschuwt voor problemen rond beveiliging en privacy

Hackers kunnen kinderen afluisteren via smartwatch

Hackers kunnen kinderen afluisteren via smartwatch

Foto: BELGAIMAGE

(Over)bezorgde ouders zien in een smartwatch met gps-tracker de gedroomde oplossing om hun kind altijd te kunnen contacteren of om na te gaan waar het nu weer uithangt. “De realiteit is totaal anders”, waarschuwt Test-Aankoop. “Een vreemde kan gemakkelijk uw kind volgen, afluisteren en ermee communiceren.”

Smartwatches voor kinderen met een gps-tracker bestaan in alle mogelijke kleuren en maten. Het zijn een soort mobiele telefoons, in de vorm van een polshorloge, waarmee ouders via een app altijd kunnen weten waar hun kinderen zich bevinden. Sommige hebben zelfs een noodknop.

Vals gevoel van veiligheid

“Geef toe, dat klinkt zeer geruststellend in de oren van bezorgde ouders, maar de realiteit is anders”, zegt Simon November van Test-Aankoop, op basis van een test door de Noorse collega’s van Forbrukerradet.

Hackers kunnen kinderen afluisteren via smartwatch
Themabeeld. Foto: IMAGEGLOBE

De Noorse consumenten­organisatie testte vier smartwatches: Gator 2, Tinitell, Viksfjord/SeTracker en Xplora. “Die zijn niet allemaal bij ons op de markt, of niet noodzakelijk onder dezelfde naam, maar de resultaten zijn zo verontrustend dat we ze meteen hebben doorgespeeld aan de FOD Economie en de Privacycommissie, met de vraag de hele sector onder de loep te nemen”, zegt November. Zo blijkt een buitenstaander de controle over de smartwatch te kunnen overnemen. “Een vreemde kan makkelijk uw kind volgen, afluisteren en ermee communiceren. Bovendien kan de smartwatch extern zo gemanipuleerd worden dat u als ouder denkt dat uw kind op school zit, terwijl het eigenlijk elders is. Ook de SOS-knop laat het op sommige horloges vaak afweten. Wat blijft over? Niets meer dan een vals gevoel van veiligheid.”

Eind vorig jaar trokken Test-Aankoop en zijn Noorse collega’s ook al aan de alarmbel na een test van poppen met in­ternetverbinding. Toen stelden de consumentenorganisaties serieuze privacyproblemen vast. “Ook nu is het weer van dat”, zegt Simon November. “Soms worden de gegevens naar servers in Noord-Amerika en Oost-Azië verstuurd zonder enige beveiliging. Deze horloges horen niet thuis in de winkel, en nog minder om de pols van de kinderen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees