Vier redenen waarom de Dag van Verzet tegen Armoede ook in Gent belangrijk blijft

Campagne tegen armoede met kleeftattoo's is hit op sociale media. Foto: dvh/AF

Gent - De Dag Van Verzet tegen Armoede was gisteren een hit op sociale media. Van burgemeester Daniël Termont tot de Buffalo's: Twitter en Facebook werden overspoeld met foto's van Gentenaars die zich solidair toonden met een simpele kleeftattoo. Broodnodig, want de strijd tegen armoede in de stad is nog lang niet gewonnen.

1. Armoede wordt steeds gekleurder

Een van de meest opvallende acties gisteren in de stad was de soepbedeling van de vrouwen van de Turkse Unie aan het Neuseplein. Ze sloegen daarvoor de handen in elkaar met het lokaal dienstencentrum De Thuishaven. "We willen op deze manier ook gekleurde armoede een gezicht geven", zegt Hatice Karakaya. "Men mag niet vergeten dat er heel veel verborgen armoede is in de allochtone gemeenschap. Al is de solidariteit er vaak ook wel extra groot." 

Dat armoede steeds gekleurder wordt, blijkt ook uit het jaarrapport 2016 van het OCMW. De vluchtelingencrisis is één van de redenen waarom het aantal leefloners - met 7.471 Gentenaars - piekt. "De verhoogde instroom aan vluchtelingen door de asielcrisis speelt een grote rol. In één jaar steeg het aantal erkende vluchtelingen dat steun krijgt van het OCMW, met meer dan de helft: van 888 alleenstaanden of gezinnen naar 1.258", zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A).  

Die trend weerspiegelt zich ook in de wijken. De wijken waar de meeste mensen recht hebben op een leefloon, zijn ook meteen de meest diverse van de stad: Nieuw Gent, het Rabot en de Muide. Bijna de helft van de leefloners heeft niet de Belgische nationaliteit. In totaal ontvingen meer dan honderd nationaliteiten een leefoon. Van de nieuwe leefloners heeft liefst 10 procent de Syrische nationaliteit. Ook het aantal Afghanen en Bulgaren dat steun nodig heeft, stijgt. 

2. Het OCMW moet elk jaar meer geld uit eigen zak uitbetalen

Het OCMW betaalt de leeflonen uit met middelen die ze krijgt van de federale overheid. Die stippelt ook uit hoeveel geld een gezin krijgt. Omdat heel wat gezinnen het hoofd niet boven water kunnen houden met een gemiddeld Vlaams leefloon - een alleenstaande krijgt 867 euro, een koppel of gezin 1160 euro - moeten lokale OCMW's noodgedwongen bijpassen. In 2016 betaalde het Gentse OCMW 65,5 miljoen euro uit aan mensen in moeilijkheden. Daarvan gaf ze uit eigen zak 1,6 miljoen euro uit aan aanvullend leefgeld of zo'n 107 euro per gezin.

3. Steeds meer jonge Gentenaars verzeilen in armoede

De hashtag 'Gent tegen armoede' was gisteren een hit op sociale media. Overal in de stad doken pop-up tattoshops op die gretig op Facebook en Twitter werden gedeeld. Burgemeester Daniël Termont was één van de eerste om zich te laten 'tatoeëren'. Ook de fanclub van de Buffalo's deden mee. De online campagne moest ook Gentse jongeren met hun neus op de feiten drukken. Eén op de vijf stadsbewoners leeft in armoede, waaronder steeds meer jonge Gentenaars. Meer dan één op de tien van de achttien- of negentienjarigen redt het niet zonder OCMW-steun. "Armoede wordt dieper en breder", aldus Coddens. "Wie het al moeilijk heeft, krijgt het door maatregelen bovenaf nog moeilijker. Tegelijkertijd kloppen steeds meer nieuwe groepen, zoals werkloze jongeren, bij ons aan voor steun." 

4. Een op acht stelt doktersbezoek uit wegens financiële problemen

Een op de acht mensen met een beperkt budget stelt een doktersbezoek uit. In ziekenhuizen lopen de schulden op omdat patiënten met financiële problemen hun facturen niet kunnen betalen. Dat werd ook aagehaald op de slotceremonie gisteren op het Sint-Pietersplein, die voor het eerst volledig in elkaar werd gebokst door de Beweging van Mensen met een laag inkomen en kinderen. Ze pleitten er voor meer wijkgezondheidscentra, waar Gentenaars gratis medische zorg kunnen krijgen.

Olga (52) bracht een pakkende getuigenis. "Mijn geldproblemen startten toen ik na een aanslepende depressie mijn werk verloor. Even later werd ik door een zware ziekte drie maanden opgenomen in het ziekenhuis en daarna ook in een revalidatiecentrum. Ik belandde in een rolstoel. Hierdoor stapelden de schulden zich op. Ik zit letterlijk en figuurlijk vast door mijn gezondheid."

De strijd tegen armoede is dus nog lang niet gewonnen. Toch maakt de sector zich sterk dat de mazen van het net wel kleiner worden. Zo proberen de 500 vrijwilligers van de KRAS-diensten, die dit jaar twintig jaar bestaan, meer dan 10.000 arme Gentenaars weerbaarder te maken. "Maar onze mensen worden overbevraagd", zegt verantwoordelijke Ria Roosens. "De zorg die arme gezinnen nodig hebben, wordt ook steeds complexer. Het is niet eenvoudig om daar antwoord op te bieden." 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio