Donald Trump tegen weduwe van gesneuvelde soldaat: “Hij wist toch waar hij aan begon”

Donald Trump tegen weduwe van gesneuvelde soldaat: “Hij wist toch waar hij aan begon”

Sergeant David Johnson (links) en president Donald Trump. Foto: us department of defense/ap

De weduwe van de gesneuvelde Amerikaanse soldaat La David Johnson was onderweg om de doodskist van haar man te gaan groeten, toen ze plots een telefoontje kreeg van Donald Trump. In plaats van zijn medeleven te betuigen, zou de president zich niet meteen van zijn meest tactvolle kant hebben laten zien. Al ontkent Trump ten stelligste.

De 25-jarige sergeant La David Johnson uit Miami Gardens (Florida) kwam eerder deze maand samen met drie andere Amerikanen om het leven in Niger tijdens een hinderlaag van Boko Haram en aan ISIS gelinkte extremisten. Zijn lichaam werd dinsdag, twee weken na zijn overlijden, gerepatrieerd naar de Verenigde Staten.

Zijn echtgenote, Myeshia Johnson, was samen met het Democratische Congreslid Frederica Wilson onderweg naar de luchthaven om de doodskist te gaan groeten, toen ze plots een telefoontje kreeg. Het was president Donald Trump. “Het komt erop neer dat de president gewoon tegen de weduwe zei: hij wist toch op voorhand waar hij aan begon, maar ja, het verlies kan misschien nog pijn doen”, verklaarde het Congreslid die het gesprek naar eigen zeggen kon volgen omdat de telefoon op speaker stond.

Zwanger van derde kindje

De weduwe was volgens Wilson al radeloos. Niet alleen was ze onderweg naar de doodskist van haar jonge echtgenoot, ze had ook net te horen gekregen dat het een “gesloten kist” was. “Dit is een jonge vrouw met twee kinderen, zes maanden zwanger van hun derde kindje, en ze had net te horen gekregen dat een begrafenis met open kist niet mogelijk zou zijn”, zegt Wilson. “Welke nachtmerries zullen er dan al door haar hoofd gespookt hebben? Hoe zou zijn lichaam, zijn gezicht eruitzien? En wat zegt de president van de Verenigde Staten dan tegen haar? Hij wist waar hij aan begon. Zoiets zeg je toch niet tegen een rouwende weduwe?”

De weduwe zou niet gereageerd hebben op de uitspraken van Trump, omdat ze te hard aan het huilen was om ook maar iets te kunnen zeggen. “Er zaten nog andere familieleden bij ons in de wagen, iedereen was aan het huilen.”

Het Congreslid wilde naar eigen zeggen de telefoon uit de handen van de weduwe nemen om de president eens goed uit te kafferen, maar het gesprek was al beëindigd voor ze dat kon doen.

Donald Trump heeft woensdag de beschuldigingen met klem ontkend. Volgens hem heeft hij dat nooit gezegd en werden die quotes “gefabriceerd” door het Democratische Congreslid.

“Dikke leugenaar”

Myeshia Johnson was niet de enige nabestaande van gesneuvelde soldaten die Trump de voorbije dagen tegen zich in het harnas joeg. Delilia O’Malley noemde de president onder meer nog “een dikke, fucking leugenaar” nadat hij publiekelijk had verklaard dat zijn voorgangers nooit de moeite deden om de nabestaanden van gesneuvelde soldaten te contacteren en te troosten. “President George Bush luisterde naar me toen ik tegen hem schreeuwde, hij pakte me zelfs vast als ik in tranen uitbarstte”, tweette O’Malley, wiens broer enkele jaren geleden in Irak sneuvelde.

Haar tweet werd meer dan 180.000 keer geretweet en kreeg veel navolging van andere nabestaanden die zich aangevallen voelen door de “leugens” van de president.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees