Olympisch kampioene misbruikt daags voor haar gouden medaille

Olympisch kampioene misbruikt daags voor haar gouden medaille

Foto: AP

De zaak Weinstein deint ook uit naar de sportwereld. De 21-jarige McKayla Maroney liet via twitter weten zeven jaar lang te zijn misbruikt door een osteopaat van de Amerikaanse turnploeg, tot zelfs de dag voor ze op de Spelen in London goud pakte in de landenmeerkamp.

Via een tweet liet Maroney weten jarenlang te zijn misbruikt door Larry Nassar, de toenmalige osteopaat van de Amerikaanse turnploeg. “Het begon toen ik 13 jaar oud was en het is pas gestopt zeven jaar later, toen ik stopte als turnster.”

Maroney doet pijnlijk gedetailleerd uit de doeken hoe de osteopaat te werk ging. “Hij noemde het een ‘behandeling’ en vond altijd tijd en ruimte om mij te behandelen. Tijdens de Olympische Spelen in London stond hij erop mij te behandelen daags voor ik goud won in de landenmeerkamp en ook daags voor ik individueel zilver won op de sprong. Maar het ergste was op weg naar het WK in Japan. Op de vlucht naar Tokyo gaf hij me een slaappil en werd ik pas wakker op zijn hotelkamer, opnieuw voor een ‘behandeling’.”

De Amerikaanse turnster staat niet alleen met haar verhaal. Nassar wordt ervan beschuldigd tientallen andere meisjes te hebben misbruikt, zowel binnen de turnwereld als aan de kliniek van Michigan State University waar hij werkzaam is. Meer dan 125 vrouwen hebben klacht tegen hem ingediend. Hij zou hen misbruikt hebben onder het mom van een medische behandeling. Afgelopen zomer reeds - lang voor het uitbreken van de zaak Weinstein - werd Nassar door olympisch kampioene Aly Raisman helemaal afgemaakt. “Die man is een monster”, klonk het.

Olympisch kampioene misbruikt daags voor haar gouden medaille
Regerend olympisch kampioene Aly Raisman.

Nassar werd in 2015 door de turnfederatie ontslagen, hij zit momenteel in de cel voor het bezit van kinderporno.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.