Proces in Maleisië gestart

Twee vrouwen smeerden iets in zijn gezicht. Een paar minuten later was Kim Jong-uns halfbroer dood

 Twee vrouwen smeerden iets in zijn gezicht. Een paar minuten later was Kim Jong-uns halfbroer dood

Foto: AFP

Het zou een scène uit een James Bond-film kunnen zijn. Twee vrouwen die op een internationale luchthaven op een man afstappen en hem zenuwgas in het gezicht wrijven. Kort daarna sterft hij. Het slachtoffer was de in ongenade gevallen halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Wie de opdrachtgever voor de moord was, is officieel nog een raadsel. Maar al ligt de oplossing misschien de hand, het kunnen bewijzen is nog wat anders.

In Maleisië is het proces begonnen tegen de daders van de moord. Maar zij houden hun onschuld staande. “Er werd ons gezegd dat we moesten acteren in een tv-programma met verborgen camera en wisten helemaal niet welk goedje ze op onze handen hadden gesmeerd”, zeggen de Vietnamese Thi Huong (28) en de Indonesische Siti Aisyah (25). Twee mannen worden ervan verdacht de organisatoren te zijn van de moord. Op camerabeelden is te zien hoe een van hen vlak voor de feiten ‘iets’ op de handen van de vrouwen smeert.

 Twee vrouwen smeerden iets in zijn gezicht. Een paar minuten later was Kim Jong-uns halfbroer dood
De vier verdachten van de moord Foto: AFP

De ochtend van 13 februari in de luchthaventerminal van Kuala Lumpur in Maleisië. Ene Kim Chol staat aan te schuiven in de rij van AirAsia voor een vlucht naar Macau. Volgens zijn paspoort is hij 46 jaar. De man heeft verschillende tatoeages waaronder een vuurspuwende draak. In zijn valies, zo zal later blijken, steekt 120.000 dollar. Kim Chol is zijn echte naam niet, zal later ook blijken. Het is Kim Jong Nam, de vervreemde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

 Twee vrouwen smeerden iets in zijn gezicht. Een paar minuten later was Kim Jong-uns halfbroer dood
Thi Huong (28) Foto: AP

Terwijl hij staat aan te schuiven in rij komt er plots een vrouw achter hem staan, zo is te zien op camerabeelden die in de rechtszaal getoond worden. Ze draagt een wit hemd.Ze lacht en wrijft plots met haar hand over zijn gezicht en stapt dan weer weg. De man is duidelijk wat geschrokken maar is zich verder van geen kwaad bewust.

Direct daarna komt er een tweede vrouw achter hem staat en maakt identiek hetzelfde gebaar waarbij ze een olieachtige geurloze vloeistof op zijn gezicht wrijft. Niemand beseft wat er aan de hand is. Het lijkt om een grap. Maar lang duurt het niet of de man valt neer. In de ambulance, op weg naar het ziekenhuis, sterft hij. Het product had zijn zenuwen en hersenen verlamd.

Aanvankelijk is er sprake van een dodelijke injectie die in de hals van het slachtoffer zou gestoken zijn. Maar op het proces dat begonnen is in Maleisië, heeft de wetsdokter intussen onthuld dat het om VX gaat, een dodelijk zenuwgas dat volgens internationale conventies verboden is. “0,142 milligram per kilogram lichaamsgewicht is dodelijk. Autopsie wees uit dat de concentratie die op de huid van Kim Jong Nam is gevonden 1,4 keer groter was dan de fatale dosis”, zegt dokter Raja Subramaniam.

 Twee vrouwen smeerden iets in zijn gezicht. Een paar minuten later was Kim Jong-uns halfbroer dood
Siti Aisyah (25) Foto: EPA-EFE

De vrouwen houden vandaag nog altijd vol dat ze niet op de hoogte waren welk goedje ze op het gezicht van de man smeerden. En dat ze ook niet wisten wie hij was. Ze houden vast aan hun verborgen camera-verhaal. Maar op camerabeelden is duidelijk te zien hoe ze na de aanval met uitgestoken handen richting toiletten lopen om daar hun handen te wassen. Een gerechtsexpert zegt dat ze wanneer ze hun handen met veel zeep hebben afgewassen, zelf geen schade opliepen. Bij hun arrestatie vonden speurders wel sporen van het product op hun kledij en onder de nagels van de Vietnamese vrouw, getuigde dokter Raja Subramaniam in de rechtbank.

Wan Azirul Nizam Che Wan Aziz, leider van het onderzoek, zegt dat ze naast de twee vrouwen ook twee mannen konden identificeren via de camerabeelden in de luchthaventerminal. Mogelijk gaat het zelfs om vier mannen. De twee die opgepakt zijn, zijn geheim agenten met codenamen ‘Opa’ en ‘Mr. Y.’ . Zij hadden duidelijk te leiding. Op de beelden is te zien hoe ze het giftige goedje op de handen van de vrouwen gieten.

 Twee vrouwen smeerden iets in zijn gezicht. Een paar minuten later was Kim Jong-uns halfbroer dood
Foto: AP

Dat het Noord-Koreaanse regime verdacht wordt voor de moord, is geen verrassing. Het was niet de eerste keer dat Kim Jong-un vijanden of mensen die het hem lastig kunnen maken laat verdwijnen. Of ze worden geëxecuteerd, of ze sterven in hoogst eigenaardige omstandigheden in een auto-ongeval of ze worden uitgeschakeld door de geheime dienst. Sommigen verdwijnen en worden nooit teruggevonden.

Kim Jong Nam was de oudste zoon van Kim Jong Il, tweede leider van Noord-Korea die in 2011 stierf. Hij was al langer zo iemand die de huidige leider liever kwijt dan rijk was.

Kim Jong Nam was de zoon van een actrice, Sung Hye Rim. Hij groeide op in Moskou en Genève maar keerde in 1988 terug naar Pyongyang. Omdat hij uit de gratie van zijn vader was gevallen, koos hij zelf om in ballingschap te gaan. Maar de jongste jaren verscheen hij opnieuw meer en meer op de voorgrond en wierp hij zichzelf op als opvolger of zelfs vervanger voor zijn broer Kim Jong-un. Kim Jong Nam was veel gematigder dan zijn halfbroer en was erg kritisch voor zijn beleid.

Omdat de huidige leider hem als een bedreiging zag zette hij hem ene paar jaar geleden op de zwarte lijst met staatsgevaarlijke Noord-Koreanen. Meteen was zijn doodvonnis getekend.

Nadat twee eerdere moordpogingen waren mislukt, werd de zenuwgasaanval hem fataal.

De verdachten riskeren de doodstraf.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees