Deinze-Zulte wil efficiënter werken met drone, speed pedelecs en elektrische wagens

Politiezone Deinze-Zulte schaft modernste snufjes aan

Politiezone Deinze-Zulte schaft modernste snufjes aan

De politie patrouilleert nu al met de fiets, maar met de speed pedelecs kan ze haar actieradius aanzienlijk uitbreiden. Foto: jdv

Deinze / Zulte -

De politie van de zone Deinze-Zulte heeft grootse plannen voor volgend jaar. Ze koopt dan immers de nieuwste technologische snufjes: een drone met een warmtecamera, twee speed pedelecs en twee elektrische wagens. Daarmee zal de politie veel efficiënter kunnen werken.

Het geld staat ingeschreven in de goedgekeurde begroting. Enerzijds ontvangt de politie alleen van Deinze al 3.328.208 euro als dotatie in gewone dienst en 286.871 in buitengewone dienst. “Met dat laatste geld kopen we de nieuwste snufjes”, zegt de Deinse burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). “Een drone is in deze tijd onontbeerlijk geworden. Ik denk alleen al aan het opsporen van een verloren gelopen kind of een vermiste bejaarde.”

Grote evenementen

Drones worden nu al gebruikt door de federale politie, de civiele bescherming en enkele andere politiezones. De politiezone Deinze-Zulte zal de drone veel kunnen inzetten “We kunnen daarmee bijvoorbeeld de openbare orde verzekeren tijdens grote evenementen en een overzicht krijgen van wat er zich in het verkeer voordoet”, legt collega-burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) uit Zulte uit. De drone levert ook zeer nuttig werk bij forensische vaststellingen, gerechtelijk onderzoek en wedersamenstellingen.

“Het is wel niet de bedoeling dat de politie de drone boven privéwoningen, tuinen en zwembaden laat cirkelen”, maakt Vermeulen duidelijk.

Met die 286.871 euro koopt de politiezone ook twee elektrische fietsen. Het gaat om zogenaamde speed pedelecs, elektrische fietsen waarmee je tot 45 kilometer per uur kan halen. Op die manier kan de politie de actieradius van haar fietspatrouilles uitbreiden. “We creëren zo een fietsbrigade”, zeggen beide burgemeesters. “Met die fietsen verbeteren we het toezicht op plaatsen waar je moeilijk met een auto kan langs rijden, zoals fietssnelwegen, drugsgevoelige plaatsen, speeltuintjes en wandel- en fietspaden langs het water”, zegt Vermeulen.

Duurzaam

De politie kiest met twee volledig elektrisch uitgeruste wagens ook voor duurzaamheid. Die auto’s worden ingezet binnen de dienst Wijkwerking en Onthaal. Tot slot zal de politie “in de mate van het mogelijke” voort investeren in het plaatsen van camera's.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio