Hun tomaten rijpten mooi, dus waagden twee vrienden zich aan cannabis. Viel dat even tegen

Hun tomaten rijpten mooi, dus waagden twee vrienden zich aan cannabis. Viel dat even tegen

Foto: ss

Waregem / Ardooie -

Twee West-Vlaamse oud-werkmakkers hadden gehoopt met het telen van cannabis uit de financiële problemen raken. Als hobbytuinier had één van de twee wat ervaring met tomaten en andere groenten, maar cannabis bleek toch van een andere orde. Hun eerste oogsten mislukten zo goed als volledig. Het weinige dat ze overhielden, durfden ze eerst niet te verkopen en verbrandden ze maar. En tot overmaat van ramp mochten de twee het woensdag ook nog eens komen uitleggen bij de rechter.

“Wie tomaten kan telen, kan daarom nog geen cannabis telen”, dat zei de advocaat van een zestiger uit Waregem woensdag tegen een Kortrijkse strafrechter om aan te tonen dat zijn cliënt niet aanzien mag worden als een echte cannabisteler. De Waregemnaar staat samen met een ex-collega uit Ardooie terecht voor het telen en dealen van cannabis.

De zestiger, een elektricien die thuis een serre heeft, raakte in de financiële problemen omdat zijn bedrijf niet meer goed draaide. Zijn oud-werkmakker bracht hem op het idee om een cannabisplantage te beginnen, want daar was volgens hem “schoon geld mee te verdienen”. Zo gezegd, zo gedaan. De man kocht plantjes in Nederland en zette die in de slaapkamer. Met weinig succes. Uiteindelijk was de eerste oogst goed voor amper 30 gram. “Mijn ciënt kwam er als snel achter dat cannabis heel anders is dan tomaten kweken.”

Verbrand

Latere oogsten kenden meer succes, maar opnieuw dook er een probleem op: hoe verkoop je de opbrengst? Opnieuw schoot de man uit Ardooie zijn maat uit Waregem ter hulp. Hij kocht een oogst van 2 kilogram voor 1.500, maar durfde de wiet niet te verkopen. “Hij had ongelooflijk veel schrik dat hij ging betrapt worden, dus heeft hij de drugs maar verbrand”, aldus zijn advocaat.

Uiteindelijk zette de man uit Waregem het ‘handeltje’ alleen voort. In totaal leverde hem dat 7.000 euro op. De openbare aanklager eiste dat dat bedrag in het vermogen van de Waregemnaar wordt verbeurd verklaard. Ook ijverde hij voor Beide beklaagden hopen op de gunst van opschorting van straf. Uitspraak op 22 november.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees