Gezellig maar duur: deze tent kost jaarlijks 100.000 euro

Gezellig maar duur: deze tent kost jaarlijks 100.000 euro

Verenigingen en bezoekers zijn enthousiast over de spiegeltent, maar die kost wel een smak geld. Foto: pvw

Vilvoorde -

De spiegeltent zal ook tijdens de komende eindejaarsperiode voor een vleugje nostalgie zorgen in Vilvoorde. De mobiele danspaleizen bewezen de voorbije jaren hun meerwaarde, maar blijken nu ook verlieslatend voor de stad.

Tot vijf jaar geleden was een kerstmarkt zonder ijspiste op de Grote Markt in Vilvoorde nagenoeg ondenkbaar. De beslissing van het schepencollege om de ijspiste om budgettaire redenen te schrappen en te vervangen door een spiegeltent, leidde tot heel wat gemor op de oppositiebanken én bij de bevolking. Intussen verstomde die kritiek en werd het mobiel danspaleis een onmisbaar deel van de kerst- en nieuwjaarsactiviteiten in de Zennestad.

Bolwerkplein

ok tijdens de jaarwisseling van 2017 naar 2018 zal de tent, die in het begin van de 20ste eeuw centraal stond in zowat elke lokale kermis, het epicentrum van de kerstfestiviteiten vormen. De spiegeltent zal, net zoals vorig jaar, worden neergepoot aan het Bolwerkplein. Dat heeft alles te maken met de werken aan de Grote Markt in Vilvoorde.

Danspaleis

Het succes van de spiegeltent is onmiskenbaar, maar oppositiepartij CD&V stelt zich vragen bij de toekomst van het mobiele danspaleis in de Zennestad. “Net zoals de ijspiste blijkt ook de spiegeltent verlieslatend”, zegt Peter van Kemseke (CD&V). “We zijn absoluut overtuigd van het concept van de spiegeltent. Ieder jaar heerst er een leuke ambiance in het danspaleis. en het biedt lokale verenigingen en handelaars de kans om te participeren. Maar er blijkt een serieus prijskaartje aan te hangen. Het danspaleis kostte de stad vorig jaar 144.000 euro, terwijl de activiteiten er maar 45.000 euro opbrachten. Dat betekent dus een verlies van nagenoeg 100.000 euro.”

Nieuwe huurperiode

“Zoals de kaarten nu liggen, zal dat kostenplaatje nog stijgen”, stelt Kemseke. “De offertes voor een nieuwe huurperiode liggen immers hoger dan voordien. Als de kosten te hoog worden, moeten we durven nadenken over alternatieven.”

Van zo’n alternatief wil het stadsbestuur niet horen. “Het klopt dat de spiegeltent verlieslatend is”, zegt schepen van Feestelijkheden Johan Serkeyn (SP.A-Groen). “Daar stopt wel elke vergelijking met de ijspiste, die vervuilend was voor het milieu en slechts op beperkte belangstelling kon rekenen. De spiegeltent is een absolute voltreffer gebleken. De tent zit geregeld tjokvol en maakt dat handelaars en lokale verenigingen naar buiten komen met een resem aan leuke eindejaarsinitiatieven. Indien we bij elke activiteit toegangsgeld zouden vragen, kunnen we een deel van het verlies dekken, maar dat is niet de bedoeling.” Schepen Serkeyn bevestigt dat de tent opnieuw zal verhuizen naar de Grote Markt, zodra de werken daar zijn afgerond.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees