Deze winkelstraat zal niet afgewerkt zijn voor het eindejaarsshoppen en dat vinden de handelaars niet leuk

De handelaars en de inwoners zijn niet te spreken over het verloop van de werken. Foto: sdi

Izegem -

De heraanleg van de Marktstraat ligt stil. De werken zullen pas in februari hervat worden. Een streep door de rekening van de handelaars, die de afwerking van de straat nog dit jaar hadden verwacht.

Het pand in de Marktstraat dat plaats moet ruimen voor een parkeerhaven kan nog niet gesloopt worden. De vergunning laat op zich wachten. In eerste instantie werd een aanvraag ingediend voor een gewone sloop, maar omdat het om een onteigening gaat voor algemeen nut, is meer tijd nodig.

Voor de handelaars is het opnieuw een domper. In plaats van het jaar te kunnen afsluiten in een heraangelegde winkelstraat dreigen de eindejaarsshoppers een bouwwerf te moeten trotseren. Oppositiepartij Open VLD spreekt van een ‘blunderdossier’.

Al aangekondigd

Nochtans voelden de ondernemers de bui al enkele maanden hangen. “Nog voor de aanvang van de werken hoorden we al geruchten over problemen met de vergunning”, zegt Bart Simoens van Bodegon. “We hebben dat verschillende keren aangekaart, maar kregen nooit duidelijkheid. Enkele weken geleden kregen we nog een brief dat ze er alles aan deden om de timing te laten slagen, nu worden de werken pas in februari hervat. We waren al bereid om aan eventuele oplossingen te werken, maar die werden op de lange baan geschoven. Nu is het plots alle hens aan dek om de straat aangenaam te maken voor het eindejaar.”

De hinderpremie, waarop de handelaars aanspraak kunnen maken, is evenmin betaald. Nochtans noteren ze omzetverliezen tot vijftig procent.

Ook de bewoners klagen de situatie aan. De trottoirs liggen er oneffen bij, half opengebroken. Een grote put in het wegdek, ter hoogte van brillenwinkel Pearl, werd gisterochtend wel nog opgevuld. “Het zijn wat gemengde gevoelens”, vertelt Peter Marrannes van Optiek Marrannes.

“We waren heel gelukkig dat de straat en de trottoirs eindelijk werden aangepakt. Hoe de werken nu verlopen, is natuurlijk wel een zure appel. Als het slecht weer wordt deze winter, zal het een vuil boeltje worden.”

“De huidige toestand van de straat ligt ook mij, als schepen van Economie, nauw aan het hart. We zullen er alles aan doen om een goede verkoopperiode met het eindejaar en de daaropvolgende koopjes mogelijk te maken. We gaan als stad ons uiterste best doen om de straat gezellig en veilig te maken”, zegt schepen van Economie en Financiën Tom Verbeke (N-VA). Op 8 november is er een overlegmoment gepland.

Project van 1,1 miljoen

De werken zullen niet alleen later klaar zijn, ze zullen ook een pak duurder uitvallen. Filip Lombaert (Groen) maakte de rekening op.

“Het budget voor de heraanleg van de Marktstraat stijgt van 600.000 naar 850.000 euro”, zegt hij. “Tel daarbij de 250.000 euro voor de aankoop van de woning voor de parkeerhaven en je komt al aan een budget van 1,1 miljoen.”

De oppositie legt de verantwoordelijkheid voor de problemen bij het bestuur. Het studiebureau had het aanvraagdossier voor de sloopwerken niet tijdig klaar, countert schepen van Openbare Werken Marc Vanlerberghe (S.PA).

“Wat de budgettering betreft vertrouwden we op een ingenieursbureau, dat verondersteld wordt een correcte raming te kunnen maken”, vult schepen Verbeke aan. “Zijn we gelukkig met die meerkost? Neen. Is het mogelijk binnen ons budget? Ja.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio