Belg die conflict had met lokale politicus in Peru gevonden met kogel in hoofd

Belg die conflict had met lokale politicus in Peru gevonden met kogel in hoofd

Een Belg die al meer dan acht jaar in Peru woonde en werkte, is dood teruggevonden in in een hotelkamer. Hij kreeg een kogel door het hoofd. Moord of zelfmoord, dat wordt nu onderzocht. Dat de zaak zoveel aandacht krijgt in de lokale media heeft te maken met een conflict dat onze landgenoot had met een politicus.

Liggend op zijn bed met een kogel in het hoofd, zo werd Frederic V. door de lokale politie aangetroffen in zijn kamer in Miraflores (Peru). Het wapen waarmee de kogel was afgevuurd, lag binnen handbereik. Zelfmoord, daar lijkt het op. Toch is er volgens de politie reden genoeg om een autopsie uit te voeren op het lichaam. Om na te gaan of het toch niet om een gecamoufleerde moord gaat.

V. verhuisde een jaar of acht geleden naar Peru waar hij een handel in voedingswaren begon. Hij trouwde er intussen en kreeg onlangs een kind. Maar volgens zijn vrouw ging het al een tijdje minder en hadden ze een pauze ingelast in hun relatie. Haar man kampte met een depressie, getuigde ze aan de politie.

Alles wijst in de richting van een zelfmoord. Dat de onderzoeksrechter toch een autopsie heeft bevolen heeft te maken met een voorval deze zomer waarover lokale kranten en tv-zenders uitvoerig hebben bericht. Zijn dood nu wordt door diezelfde media gelinkt aan dat voorval.

Machtsmisbruik

Frederic V. was in een conflict verwikkeld geraakt met een lokale politicus. Iets banaals in feite, maar V. hield zo vast aan zijn gelijk dat het allemaal escaleerde. Hij zocht zelf de media op en zette de politicus in zijn hemd. Die pikte de beschuldigingen niet en ging in de tegenaanval.

Een aantal notabelen was op een avond in mei op stap in de uitgaansbuurt. Ze bezochten dancings en bars en parkeerden hun busje voor de oprit van V. Daar ontstond ruzie over. Hij vond dat ze zijn uitrit blokkeerden.

Nadien volgde een klacht over opzettelijke beschadigingen aan het voertuig. De Belg ontkende daar iets mee te maken te hebben en verweet congreslid Salvador Heresi, die bij het gezelschap was, van machtsmisbruik.

Heresi beweerde dat hij in de Berlijnstraat, de uitgaansbuurt, was voor zijn werk. Hij voerde er een controle uit, klonk het. De Belg hield vol dat hij er met vrienden op stap was. In gelegenheden waar hij liever niet gezien werd. Het bracht Heresi even in nauwe schoentjes en hij moest het gaan uitleggen voor het congres.

Nadien was er sprake van wederzijdse verwijten en zelfs bedreigingen.

Autopsie bevolen

Ons land is intussen officieel op de hoogte gebracht van het overlijden, zo zegt Didier Vanderhasselt, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, ons. Maar hoe onze landgenoot aan zijn einde is gekomen, zelfdoding of kwaad opzet, is voorlopig niet duidelijk.

In de loop van de week vindt in het forensisch instituut van Lima een autopsie plaats op het lichaam.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees