Deze stad krijgt supersnel internet én extra jobs

Deze stad krijgt supersnel internet én extra jobs

Dominique Leroy en Stefaan De Clerck brachten een bezoek aan Kortrijk en aan het nieuwe kantoor Kortrijk in de St. Janslaan. Foto: loh

Kortrijk -

Binnen tien jaar zal heel Kortrijk gebruik kunnen maken van supersnel internet via glasvezelkabel. Proxmus trekt daarvoor drie miljard euro uit. Daarmee zal de telecommaatschappij ook haar nieuwe onderkomen in de Sint-Janslaan financieren. Daar zal plaats zijn voor zeventig jobs.

De K-Tower is de eerste in een reeks van gebouwen langs de Leieboorden in Kortrijk die glasvezelkabel krijgt via operator Proximus. Op termijn krijgen alle nieuwe gebouwen en bedrijventerreinen in groot-Kortrijk deze kabels, die voor supersnel internet zorgen. Daarna komen ook andere panden en woningen aan bod. Binnen tien jaar moet de regio helemaal voorzien zijn van glasvezel.

Een gigantische opdracht, die nu start. “Glasvezel is de technologie van de toekomst en die zal zeker haar meerwaarde voor lange tijd bewijzen. We spreken hier vooral over snelheid en capaciteit”, zegt CEO van Proximus Dominique Leroy. “Bedrijven hebben almaar meer capaciteit nodig. Ik denk aan de perfecte kwaliteit van videoconferenties.”

“Kortrijk experimenteerde jaren geleden met glasvezel op Overleie maar dat proefproject is niet verdergezet”, zegt voorzitter van Proximus Stefaan De Clerck(CD&V).

Concurrentie met Telenet

Proximus gaat daarmee de strijd aan met concurrent Telenet. Het netwerk aan glasvezels wordt ook voor operatoren-concurrenten opengesteld. Het gaat om een minuscule kabel op de gevels van woningen.

Maar er is nog meer goed nieuws voor Kortrijk. Want Proximus blijft gevestigd in de stad. “Op 1 december nemen we onze intrek in een nieuw gebouw in de Sint-Janslaan”, klinkt het.

Ook in Brugge

Proximus wilde decentraliseren en in lokale antennes voorzien. In West-Vlaanderen gaat het om Kortrijk en Brugge. Zeventig werknemers kunnen in Kortrijk aan de slag. Proximus wordt een van de grote huurders van Ion-Alides, dat in de Sint-Janslaan een gemengd project van tienduizend vierkante meter met de functies wonen, kantoren en horeca aan het bouwen is.

“Wij kondigden aan een bedrag van drie miljard te investeren de komende drie jaar”, zegt Leroy. “Dat betekent een miljard per jaar. In onze sterk evoluerende maatschappij is die investering zeker nodig. Wij voorzien nu al bedrijventerreinen van glasvezel. Nieuwbouw komt ook in aanmerking. Door onze grote investeringen kopen we niet alle gebouwen. We huren vaak ook, zoals in Kortrijk. Daar nemen we drie verdiepingen voor onze rekening.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio