Andere uitbater voor recyclagepark maar voor wie afval brengt, verandert niets

Andere uitbater voor recyclagepark maar voor wie afval brengt, verandert niets

Voor wie afval brengt naar het recyclagepark, verandert er volgend jaar niets. Foto: emt

Sint-Laureins / Kaprijke -

Als de gemeenteraden van Sint-Laureins en Kaprijke, respectievelijk vanavond en volgende week donderdag 24 oktober, hun fiat geven, komt de uitbating van het Sentse recyclagepark in handen van afvalintercommunale IVM.

Het lijkt erop dat de uitbating van het recyclagepark van Sint-Laureins in de Sint-Jansstraat in Sint-Jan-in-Eremo, dat ook deels eigendom is van de gemeente Kaprijke, op 1 januari 2018 in andere handen zal terechtkomen.

“We willen aan onze gemeenteraden het plan voorleggen om de uitbating toe te vertrouwen aan de afvalintercommunale IVM”, vertellen de schepenen van Milieu Johan Francque (N-VA, Sint-Laureins) en Kathy Blondeel (Samen, Kaprijke). “Momenteel wordt dit uitgebaat via de firma Van Gansewinkel. Een taak die sinds 2010 op heel correcte wijze vervuld werd. Maar na de opmaak van een nieuwe offerte rond de uitbating van het park in de Sint-Jansstraat bleek dat er goedkopere alternatieven voorhanden waren.”

IVM is alvast erg tevreden met deze gedachtegang en kijkt uit naar de beslissingen van de gemeenteraden. “IVM baat reeds sinds 1 juli het recyclagepark van Eeklo uit” zegt Koen Loete (CD&V+), burgemeester van Eeklo en tevens voorzitter van IVM. “We kijken er alvast naar uit om ook de uitbating van dit park te beheren. Het is absoluut een kantelmoment en we hopen dan ook dat meer gemeenten in de regio dit voorbeeld zullen gaan volgen.”

Voor de burger wijzigt er zo goed als niks. “De gemeentebesturen van Kaprijke en Sint-Laureins blijven betrokken bij het beleid en het dagelijks bestuur van het park”, vult Francque aan. “De openingsuren en het retributiereglement, zeg maar de prijzen die betaald moeten worden om het afval af te leveren, blijven ongewijzigd. Enkel het personeel dat het park zal bemannen, wordt vervangen.”

Niet naar andere gemeente

Hoewel IVM nu naast de uitbating van het Eeklose park, wellicht ook dit van Sint-Laureins in handen zal krijgen, zal het na Nieuwjaar nog niet mogelijk zijn dat inwoners van de betrokken gemeente hun afval in een andere gemeente kunnen afleveren. “Dit is wel een doelstelling voor de toekomst”, zegt Loete. “Voor we zover zijn, moeten er nog een aantal beslissingen genomen worden. Een gelijkschakeling van de kostprijs in de diverse parken om het afval af te leveren is hierbij een van de voorbeelden”, besluit hij.

De kostprijs voor de uitbating van het recyclagepark wordt op jaarbasis geraamd op 244.000 euro.

INFO

Gemeenteraad Sint-Laureins, vanavond om 20 uur in raadszaal gemeentehuis.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio