Geens voorstander om gevangenen met levenslang af en toe dagje buiten te laten

Geens voorstander om gevangenen met levenslang af en toe dagje buiten te laten

Foto: BELGA

Brussel -

Minister van Justitie Koen Geens is er niet tegen om gevangenen die levenslang hebben gekregen en niet meteen zicht hebben op een voorlopige invrijheidsstelling, af en toe - en onder begeleiding - een dag vrij te geven buiten de gevangenis. Maar de bevoegdheid daarvoor ligt wel bij de strafuitvoeringsrechtbanken, klonk het woensdagavond in Terzake.

De CD&V’er reageerde er op een voorstel van advocaat Walter Damen, die optreedt voor de tot levenslang veroordeelde Staf Van Eyken. De ‘Vampier van Muizen’, zoals de illustere bijnaam van Van Eyken luidt, vermoordde begin jaren 70 drie vrouwen. Hij verkrachtte zijn slachtoffers, beet ze in de borsten en wurgde ze. In 1974 veroordeelde het assisenhof van Antwerpen hem tot de doodstraf, die later werd omgezet in levenslange gevangenisstraf. Damen pleit er nu voor om levenslang gestraften zo nu en dan een dag buiten de gevangenis door te laten brengen.

LEES OOK: Hoe is het om tientallen jaren in de cel te zitten? Moordenaars Freddy Horion en Staf Van Eyken praten over hun verleden en toekomst

De minister is het voorstel van advocaat Damen wel genegen, maar liet tegelijkertijd de deur op een kier. “We moeten zo weinig mogelijk risico’s nemen, omdat de samenleving dit niet goed verdraagt. Maar ik ben zelf geneigd om te zeggen dat die mensen, als ze daarvoor in aanmerking komen, penitentiair verlof krijgen”, verklaarde hij. Hij wees er ook op dat zo’n beslissing niet bij de minister van Justitie ligt, maar wel bij de strafuitvoeringsrechtbanken.

Gezondheidszorg

Geens had het daarna nog over de gezondheidszorg in gevangenissen. Gevangenen hebben in ons land geen ziekteverzekering, maar worden verzorgd door zorgverleners die door justitie worden betaald. Vanaf 1 januari krijgen geïnterneerden - gevangenen die een misdrijf hebben gepleegd maar geestesziek zijn verklaard - wel zo’n verzekering, die vanaf dan betaald wordt door het Riziv. Justitie moet dan het remgeld betalen. Geens is geneigd om dat plan uit te breiden naar alle gevangenen. De onderhandelingen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lopen nog, maar Geens wil ook voor hen bijdragen in de kosten, bevestigde hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees