In Horebeke zijn zelfs de kerkhoven en voetbalvelden jachtgebied

In Horebeke zijn zelfs de kerkhoven en voetbalvelden jachtgebied
Horebeke -

Je wist het misschien niet, maar Horebeke heeft veel jachtgebied. Heel veel. Zelfs de begraafplaatsen en het voetbalveld zijn ingekleurd als jachtterrein.

De inkleuring kan je zien op www.geopunt.be, sinds juli werd op die site de afbakening van de jachtterreinen in het Vlaamse Gewest gepubliceerd. Daaruit blijkt Horebeke volledig staat ingekleurd als jachtgebied.

“Het gevolg van een absurde regel”, zegt Filip Hebbrecht namens Groen HoBraMa.

“Jagers moeten 40 hectare aaneengesloten grond hebben voor een jachtgebied. Zij kunnen dat doorgeven zonder ook maar aan een iemand toestemming te vragen. Zo werden tuinen, begraafplaatsen, speelplein en voetbalveld ingekleurd door de jagers als jachtgebied. Ook de kerkhoven van Horebeke werden alle drie zo bestemd.”

“Wij willen de bevolking laten weten dat iedereen zijn stuk grond kan laten schrappen. Dat kan op www.schietinactie.be. We vragen ook dat de gemeente iets onderneemt om de inwoners te informeren en om op hun website een formulier op te nemen om de schrapping aan te vragen.”

Je moet wel kunnen aantonen dat je eigenaar bent van het stuk dat geschrapt moet worden. Terwijl de jagers zonder toestemming iemands eigendom als jachtgebied kunnen laten bestempelen.

“Dat klopt”, vervolgt Filip. “Dat is een idiote wetgeving, maar daar kunnen we als Groen HoBraMa niks aan doen. Daar zijn parlementaire initiatieven voor nodig. Maar het klopt, je tuin is jachtgebied zonder je toestemming en jij moet je eigendomsbewijs voorleggen om het te laten schrappen. De omgekeerde wereld.”

Burgemeester Jozef Browaeys (Volksbelangen) zal de zaak laten onderzoeken, zegt hij.

“Het is nu wel niet omdat mijn tuin ingekleurd staat als jachtgebied dat er morgen vijf jagers in mogen komen schieten. Net zoals ze toch niet op een kerkhof en voetbalveld zullen lopen. Er moet toch op zijn minst toestemming zijn van de eigenaar. We zullen de zaak eens opnemen met het schepencollege.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees