In amper 30 jaar tijd: driekwart van de insectenpopulatie verdwenen in natuurgebieden

In amper 30 jaar tijd: driekwart van de insectenpopulatie verdwenen in natuurgebieden

Foto: Shutterstock

De Nederlandse Radboud Universiteit luidt de noodklok over de dalende insectenpopulatie: sinds 1989 nam het totale aantal vliegende insecten in Duitse natuurgebieden af met maar liefst 76 procent. De resultaten gelden waarschijnlijk ook voor België en andere delen van Europa.

Ecologen van de universiteit uit Nijmegen deden samen met Duitse collega’s onderzoek naar de insectenpopulatie in 63 beschermde natuurgebieden bij onze oosterburen. De onderzoekers vermoedden al dat er steeds minder insectensoorten als bijen, vlinders, enzovoorts, zijn in West-Europa en Noord-Amerika. De resultaten toonden echter een nog schrijnender beeld dan gedacht.

“Dat de aantallen van alle vliegende insectensoorten in zo’n hoge mate aan het afnemen zijn als we hier zien in zo’n wijdverspreid gebied, is een nog alarmerender bevinding”, aldus projectleider Hans de Kroon.

In amper 30 jaar tijd: driekwart van de insectenpopulatie verdwenen in natuurgebieden
Foto: n.d.

Duitse entomologen houden sinds 1989 bij hoeveel insecten er rondvliegen in de natuurgebieden. Via zogeheten malaisevallen wordt het totaal aan biomassa van de insecten gewogen. De onderzoekers analyseerden deze data en kwamen tot een schrikbarende conclusie: een gemiddelde afname van maar liefst 76 procent. In het midden van de zomer, wanneer er de meeste insecten zijn, werd zelfs een daling van 82 procent waargenomen.

“Nauwelijks voorstelbaar”

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten waarschijnlijk representatief voor grote delen van Europa en andere delen van de wereld waar natuurgebieden liggen in een agrarisch landschap.

Het is een zeer alarmerende situatie, omdat insecten ongelooflijk belangrijk zijn, zegt De Kroon. “Aangezien hele ecosystemen afhankelijk zijn van insecten, bijvoorbeeld als voedsel en als bestuivers, zet dat andere veranderingen, zoals achteruitgang van vogels en zoogdieren in een nieuw daglicht”, klinkt het. “Het is nauwelijks voorstelbaar wat er gaat gebeuren als deze ontwikkeling onverminderd doorgaat.”

In amper 30 jaar tijd: driekwart van de insectenpopulatie verdwenen in natuurgebieden
Foto: Peter MALAISE

Oorzaak

Het is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is van de daling. Daardoor kunnen er nog geen concrete maatregelen worden genomen. De Kroon en zijn collega’s hopen nu dat de bevindingen als “wake-up call” dienen en dat er meer onderzoeken komen.

“Wat we op dit moment alleen kunnen doen is grote voorzichtigheid betrachten”, aldus de projectleider. “Minderen met de dingen waarvan we weten dat ze een slechte invloed hebben, zoals het gebruik van pesticiden en verdwijnen van bloemrijke akkerranden in de landbouw.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S