Opdringerige mails en bonussen verleiden te gemakkelijk

Gokkers vragen het zelf: verbied gokreclame

Gokkers vragen het zelf: verbied gokreclame

Foto: Shutterstock

Minister Geens heeft de regels rond gokreclame verstrengd, maar de maatregelen zijn maar een druppel op een hete plaat, vrezen de Gezinsbond en Test-Aankoop. Zij ondervroegen 2.000 Vlamingen, gokkers en niet-gokkers. Een meerderheid van hen pleit voor een totaal reclameverbod. “Opdringerige mails en bonussen zijn de grootste verleiders, maar ze worden niet aangepakt”, zegt Manu Keirse van de Gezinsbond. “Er komen wel degelijk maatregelen”, reageert Geens.

Liefst 616 miljoen euro hebben de Belgen in een jaar tijd vergokt, blijkt uit de meest recente cijfers van de Kansspelcommissie. En dé absolute groeimarkt zijn online aanbieders van gokspelen: via je smartphone of tablet wedden op sportwedstrijden, pokeren of roulette spelen op websites. Zij verleiden gokkers vooral met mails, berichtjes en banners waarin hen grote bonussen worden beloofd: speel voor 100 euro, en krijg er 200 euro gratis bij.

Dat moet stoppen, vinden de Gezinsbond en Test-Aankoop. “Want we zien dat de impact ervan enorm is”, zegt Manu Keirse van de Gezinsbond. “We hebben tweeduizend mensen bevraagd over gokreclame. Van diegenen die aangeven dat ze af en toe gokken, zegt een derde dat ze de voorbije maand gespeeld hebben naar aanleiding van bonussen die hen werden aangeboden, door een mail die ze kregen of door online reclame. Bij zware gokkers is dat zelfs meer dan de helft.”

Bestookt met mails

“De gokbedrijven verleggen de focus ook naar online. Omdat ze voelen dat de regelgeving op reguliere reclame, zoals tv-spotjes, strenger wordt”, zegt verslavingsexpert Geert Vanham, de directeur van het Centrum voor Alcohol- en Andere Drugproblemen in ­Limburg. “Onze patiënten zeggen dat ze bestookt worden met mails van ­operatoren om te spelen. En zo’n mail is natuurlijk de ultieme trigger: één klik en je bent aan het gokken.”

Nochtans is er een groot draagvlak voor een totaal reclameverbod, zegt de Gezinsbond. “Zes op de tien willen zo’n volledig verbod. Nérgens nog reclame, vergelijkbaar met het verbod op reclame voor tabak”, zegt Keirse.

Minder bonussen

Wat de regering nu heeft goedgekeurd aan strengere regels, volstaat niet, vindt de Gezinsbond. “Het gaat om een verbod op reclame ­tijdens sportuitzendingen, en tijdens jongerenprogramma’s op tv. Maar over het hele online-luik wordt met geen woord gerept.”

Daar gaat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet mee akkoord. “Reclame voor online gokken wordt wel degelijk aan banden gelegd”, zegt hij. “Dat aanbieden van die online speelbonussen wordt beperkt tot maximaal 275 euro per maand. Dat lijkt nog hoog, maar tot op heden is dat bedrag nog ongelimiteerd. En reclame maken via mail voor die speelbonussen wordt ook ver­boden.”

Opdringerige mails uitsturen met gewone gokreclame wordt niet beteugeld. “Behalve naar mensen die op de zwarte lijst staan”, zegt Geens.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees