Vrouwen schreeuwen onschuld uit

Moeder en dochter uit Sint-Niklaas gevangen in Syrië: gerecht twijfelt aan hun verhaal

Moeder en dochter uit Sint-Niklaas gevangen in Syrië: gerecht twijfelt aan hun verhaal

Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

Sint-Niklaas -

Een 25-jarige vrouw uit Sint-Niklaas die zich in 2014 aansloot bij ISIS, is in het noorden van Syrië samen met haar twee kleine kinderen gevangen ­genomen. Maar opmerkelijk: ook haar 41-jarige moeder zit bij haar in het kamp. De moeder beweert dat ze haar dochter twee jaar geleden wilde redden, net zoals Dimitri Bontinck, maar door ISIS gevangen werd gezet.

Selin Yildiz (25) zou al sinds ­augustus gevangenzitten in het vluchtelingenkamp van Ayn Issa in Syrië, samen haar twee zoontjes, van wie ze in Syrië beviel. Een Nederlandse journaliste van De Volkskrant ontmoette de vrouw daar.

Al in maart 2014 vertrok Yildiz uit Sint-Niklaas, samen met drie Antwerpse vriendinnen, om zich bij ISIS in Syrië aan te sluiten. Op een proces een jaar later werd ze bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld.

“Ze voelden zich gefrustreerd en niet gewaardeerd”, vertelde hun vriendin Rosiliana G., die achterbleef, maar wel met hen terechtstond. “Ze droomden ervan om te trouwen met een jihadstrijder.”

Tegenover de journaliste beweerde Yildiz dat ze in een talenschool in contact kwam met Syriërs, en hen achterna reisde. Eens in Syrië werd ze uitgehuwelijkt aan een Belgische jihadist.

Haar moeder Seçil reisde haar in 2015 achterna. In de hoop om haar dochter weer naar België mee te kunnen krijgen, zo beweert ze. Net zoals Dimitri Bontinck, die zijn zoon Jejoen wilde redden, wilde ze haar dochter naar eigen zeggen bevrijden. Al liep het hier mis: de moeder werd opgepakt door ISIS.

De Belgische autoriteiten stellen zich vragen bij dat verhaal. De regering blokkeerde de bankrekeningen van de moeder, omdat ze vreest dat het geld gebruikt zou worden om terrorisme te financieren. Familieleden van de vrouw zeggen dat ze voordien ook al diepgelovig was. In augustus zouden de vrouwen een smokkelaar betaald hebben om hen naar Koerdisch gebied te brengen. Daar werden ze gevangengenomen door Koerdische strijdkrachten. “Ik hoop dat ze me naar België terugsturen. Ik heb niets gedaan.”

Vier Belgische krijgsgevangenen

Voor zover bekend zijn nu al vier Belgische ISIS-leden gevangen genomen. Ook de Antwerpenaar Bilal Al Marchohi (22) zit samen met zijn Nederlandse vrouw vast in Syrië.

Tarik Jadaoun (29) uit Verviers zit gevangen in Irak. De Iraakse ambassadeur in ons land liet vorige week uitschijnen dat er “verschillende Belgen” in de cellen zitten.

Wat er met hen moet gebeuren, is onduidelijk. Irak wil alle buitenlandse jihadisten die mee aanslagen hebben gepleegd, berechten.

Vrouwen en kinderen zouden wel mogen vertrekken. Maar ons land staat niet te popelen om hen op te vangen. “Er is geen uitleveringsverdrag met Irak en Syrië”, zegt een bron. “Zolang die landen ons niet duidelijk maken wie ze gevangen houden, kunnen we niets doen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees