Stad kan niet garanderen dat ook nu het “billijkheidsprincipe” zal worden toegepast

Na Ekeren nu ook in Wilrijk: hele straat parkeert verkeerd door werken en wordt massaal beboet

Na Ekeren nu ook in Wilrijk: hele straat parkeert verkeerd door werken en wordt massaal beboet

Het aantal boetes in de straat loopt op tot enkele honderden. Foto: Luk Luyten

Wilrijk -

In september deden enkele bewoners van Ekeren hun beklag omdat ze massaal parkeerboetes in de bus hadden ontvangen tijdens wegenwerken. Hetzelfde verhaal weerklinkt nu in Wilrijk. Sommigen ontvingen tot twintig boetes van elk 55 euro. Maar terwijl de stad Antwerpen zich “billijk” opstelde voor de Ekeraars, is dat voor de inwoners van Wilrijk nog geen zekerheid.

De voorbije zes maanden werd de Michel Willemslaan op het Valaar in Wilrijk heraangelegd. Door de werkzaamheden verdwenen er tijdelijk ongeveer vijftig parkeerplaatsen in de buurt. Veel automobilisten zetten hun voertuig dan maar foutief op het plein. Met een boeteregen tot gevolg.

Hossein Barich is een van de bewoners die zich benadeeld voelt. “Toen wij in augustus thuiskwamen van vakantie, vonden we twaalf boetes van elk 55 euro in de bus. Later volgden er nog, zodat ik nu aan twintig zit, waarvan zes voor de maand oktober. Maar wat wil je? Als ik pas rond 23 uur thuiskom van mijn werk, is er nergens in de wijde omtrek nog een plaatsje vrij. Mijn echtgenote heeft enkele agenten ter plaatse aangesproken en die vertelden dat ze niet zouden verbaliseren omdat ze begrip hadden voor de situatie. Het was dus even schrikken toen het anders bleek.”

Barich zit nu al aan twintig boetes, waarvan hij er al twaalf betaalde. Voor de overige boetebonnen wil hij bezwaar aantekenen.

Buurvrouw Julie van Berlo ontsnapte al evenmin aan de boeteregen. “Op een namiddag ben ik bij honderd woningen gaan aanbellen. In 38 gevallen niemand thuis, 33 mensen hadden geen auto en 30 gezinnen kregen wel boetes in de bus. Soms twee, soms vier, soms twaalf en meer. Een mevrouw met een gehandicapte zoon werd zelfs twee keer op één dag geverbaliseerd.”

Circulatieplan

Raadslid Lien Moens (PVDA) kaartte de problemen aan tijdens een druk bijgewoonde districtsraad. Daar verklaarde voorzitter Kristof Bossuyt (N-VA) zich onbevoegd, maar hij beloofde wel te onderhandelen met uitbaters van nabijgelegen warenhuizen om eventueel van hun parking gebruik te mogen maken. “Ik kreeg jammer genoeg een negatief antwoord. Aan de getroffen bewoners geef ik de raad om bezwaar aan te tekenen tegen de boetes die nog in de bus zullen vallen.”

Lien Moens van haar kant ziet heil in een tijdelijk circulatieplan. “Door in enkele straten eenrichtingsverkeer in te voeren, kan er aan beide kanten geparkeerd worden. Dat zou misschien al iets helpen. Zeker als straks de Pastoor Bauwens-laan zal openliggen en de parkeerdruk nog groter zal zijn.”

“Helemaal of zelfs gedeeltelijk op de stoep parkeren mag niet”, zegt de politie. “Agenten kunnen elke overtreding die ze opmerken verbaliseren. De één zal dat sneller doen dan de ander. En of de boetes allemaal betaald moeten worden, dat is helemaal niet aan ons om daarover te beslissen”, klinkt het.

Niets onder de ruitenwisser

Het verhaal uit Wilrijk klinkt heel bekend in de oren. Nog maar enkele weken geleden - begin september - raakte bekend dat ook in Ekeren heel wat buurtbewoners een pak boetes (hier ging het zelf om 110 euro per stuk) had gekregen. Zonder het te beseffen, want er stak nooit een bekeuring onder de ruitenwisser. De boetes volgden meestal pas een paar maanden later, in de brievenbus. Ook hier waren op dat moment enkele parkeerplaatsen verdwenen door werkzaamheden.

De stad Antwerpen maakte toen gebruik van het “billijkheidsprincipe”. Alle bewoners die een bezwaar indienden tegen de boetes (iets waar ze dertig dagen de tijd voor hebben), moesten uiteindelijk maar één boete effectief betalen. De rest werd kwijtgescholden. “We begrijpen dat de situatie er verwarrend was en dat het niet altijd even duidelijk was op welke plaatsen de mensen wel of niet mochten parkeren”, aldus Dirk Delechambre, woordvoerder van stad Antwerpen.

Of de inwoners van Wilrijk evenveel “geluk” zullen hebben, is maar zeer de vraag. “Eerst en vooral is het absoluut nodig om een bezwaarschrift in te dienen”, aldus Delechambre. “Als blijkt dat het om vergelijkbare situaties gaat, zullen we ook hier genade tonen. Maar wie parkeerde op plaatsen waar je sowieso niet mag staan, denk maar aan een trottoir of zebrapad, zal sowieso moeten betalen. Dat spreekt voor zich.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees