Tentoonstelling in ’t Fazantenhof tot 27 oktober

‘Door de Bril van…’ focust ludiek op darmkankerpreventie

Ooit al eens de opgetutte en rijkelijk versierde wc-bril van Steven De Smet, Ivan De Vadder, Jan Decleir, Margriet Hermans of Balthazar Boma willen zien, zonder bij de BV’s thuis uw grote of kleine boodschap te doen? Tot eind deze maand kan het in lokaal dienstencentrum ’t Fazantenhof, waar de tentoonstelling ‘Door de Bril van…’ sensibiliseert voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Met dr. Luc Colemont had het lokaal dienstencentrum gisteravond meteen een autoriteit in huis die voor liefst 107 mensen zijn verhaal kwam doen.

“Geef darmkanker geen kans’, de eerste lezing in het gloednieuwe Fazantenhof, was meteen een voltreffer. “Een vol stadion”, stelde dr. Colemont vast, die wel wat gewoon is. Vorig jaar gaf hij 132 lezingen, dit jaar staat de teller op 109 en er staan er nog 16 op zijn kalender de komende maanden. “Soms spreek ik drie keer per dag, morgen moet ik naar Durbuy en daarna naar ergens in West-Vlaanderen”, gaf hij mee.

Twee jaar geleden ruilde de maag-darmspecialist zijn carrière in de Sint-Vincentiuskliniek in Antwerpen om naar auditoria en parochiezalen te trekken met lezingen over darmkanker. “Als ik elke keer  één mensenleven kan redden, ben ik gelukkig. Ik breng het met wat humor, maar ik probeer binnen de lijntjes te blijven, want het is een ‘ambetant’ verhaal waarbij je altijd vertrekt met achterstand. Het ligt allemaal heel gevoelig, dat merk ik ook na zo’n avond als mensen naar mij toe komen die in behandeling zijn, of die een partner verloren hebben aan deze vorm van kanker."

Voor Lochristi diepte Colemont hoopgevende cijfers op uit zijn smartphone, want wij scoren opvallend hoog in de respons op de uitnodiging voor een preventief onderzoek bij de specifieke doelgroepen: voor borstkanker gaat in Lochristi meer dan 60% in op de uitnodiging voor een onderzoek, voor darmkanker was dat 55 % (4513 mensen) in 2014 en 58 % (4650 mensen) in 2015. Uitzonderlijk hoge cijfers, zo blijkt. 

Het Sociaal Huis van het OCMW en ’t Fazantenhof nemen nu ook gezamenlijk  hun preventieve gezondheidsfunctie verder op.
"De mogelijkheden zijn letterlijk een heel stuk ruimer geworden", zegt communicatieverantwoordelijke Inge Severi. "Zo is er elke tweede donderdag van de maand tussen 10 uur en 12 uur een ‘Koffieochtend Kom op tegen Kanker’, waar vrijwilligers van KOTK met u en met lotgenoten in gesprek gaan. Iedere maandag is er een gratis gezondheidsconsult – weliswaar op afspraak – bij een verpleegkundige waar u terecht kan voor een gezondheidsbabbel, om u te wegen, huw bloeddruk te meten of uw suikergehalte te bepalen. Via de schermen die straks in ’ t Fazantenhof hangen, krijgen  bezoekers gezondheidsinfo aangereikt. Op een vrijblijvende manier, terwijl ze er misschien binnenlopen voor een of andere activiteit."

Passage is er genoeg in 't Fazantenhof: de keuken van het lokaal dienstencentrum draait ondertussen ook op volle toeren en heeft in de startweken al een vast publiek aangetrokken voor het middagmaal (8,5 euro en 5 euro volgens sociaal tarief). Gemiddeld genieten 35 tot 40 mensen er van een lekkere maaltijd.  Met een recordopkomst op woensdag, want dan staan er frietjes op het menu.

De tentoonstelling ‘Door de Bril van…’ loopt tot 27 oktober in het lokaal dienstencentrum ’t Fazantenhof, Bosdreef 5C in Lochristi en is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van 9.00 uur tot 17.00 uur. Een initiatief van Stop Darmkanker en Logo Gezond + vzw in samenwerking met het Centrum voor Kankeropsporing. 

 


 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio