Wetenschappers ontdekken speciale ‘opstijgtechniek’

Al gemerkt dat je muggen nooit meer ziet nadat ze je steken? Op deze manier kunnen ze ongedeerd ontsnappen

Al gemerkt dat je muggen nooit meer ziet nadat ze je steken? Op deze manier kunnen ze ongedeerd ontsnappen

Een volgezogen malariamug. Foto: Shutterstock.

Je ligt in je bed, een zoemend geluid klinkt rondom je oren. Even later voel je de mug die in je huid prikt en zijn lijf in een mum van tijd volzuigt. Maar nog voor je kan ingrijpen, is ze opnieuw vertrokken. Het insect heeft haar slag geslagen en is nergens meer te bespeuren, terwijl jij geïrriteerd achterblijft. Een situatie die velen onder ons gemakkelijk herkennen. Volgens het team van onderzoekers uit Wageningen en de Universiteit van Californië komt dat omdat muggen een speciale techniek gebruiken om ongedeerd te kunnen ontsnappen.

In het Journal of Experimental Biology legt het team van Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers uit hoe ze het gedrag van muggen analyseerde met hogesnelheidscamera’s. Zo konden ze een opvallende techniek waarnemen bij malariadragende muggen, die meer aangetrokken worden tot menselijk bloed. Of het gedrag ook telt voor muggen die dierlijk bloed prefereren zoeken ze nu verder uit.

De meeste insecten gooien zich met een stevige druk van de poten de lucht in. Maar deze muggen pakken het anders aan, waardoor ze niet ontdekt worden door de mens tijdens hun vlucht. Zij slaan extra snel met hun vleugels vlak voor ze opstijgen en voeren heel geleidelijk aan de druk op met hun lange poten.

Een unieke blik op de pas ontdekte techniek om op te stijgen:

De vluchttechniek. Wageningen University & Research

De bevindingen uit het onderzoek kaderen in een grootschalig project waarin ze op zoek gaan naar zo veel mogelijk kennis over de bestrijding van malaria en andere ziektes die verspreid worden door muggen. Nu de onderzoekers weten hoe de dieren ongezien wegkomen, hebben ze opnieuw een belangrijk stukje van de puzzel verzameld.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S