Madrid zet politieke atoombom in

Spanje zet zaterdag procedure artikel 155 in gang om autonomie Catalonië op te heffen

Spanje zet zaterdag procedure artikel 155 in gang om autonomie Catalonië op te heffen

Rajoy en Puigdemont in minder turbulente tijden. Foto: REUTERS

De Spaanse regering komt zaterdag tijdens een bijzondere zitting samen om de procedure rond grondwetsartikel 155 in gang te zetten. Dat laat de centrale overheid toe om Catalonië haar bevoegdheden te ontnemen.

De beslissing komt er nadat de Catalaanse minister-president in een brief aan Rajoy nogmaals had opgeroepen op tot dialoog. Indien de regering dat halsstarrig zou blijven weigeren, zou het parlement van Catalonië “formeel de onafhankelijkheid stemmen, iets wat voor alle duidelijkheid niet gebeurd is op tien oktober”.

Maar de Spaanse regering laat het dus allemaal niet zo ver komen. Het roept zaterdag een bijzondere ministerraad bij elkaar om de procedure rond grondwetsartikel 155 in gang te zetten. Zo blijkt donderdag uit een regeringsmededeling.

“Volgende zaterdag komt de ministerraad in buitengewone zitting bijeen om de maatregelen goed te keuren die de Senaat worden voorgelegd. Met die maatregelen willen we het algemeen belang van de Spanjaarden, ook van de burgers van Catalonië, beschermen en de grondwettelijke orde in de regio herstellen”, klinkt het.

(lees verder onder de video)

Het beruchte artikel 155 - ook wel de “politieke atoombom” genoemd - laat de centrale overheid toe een regionale regering haar bevoegdheden te ontnemen als die een loopje neemt met de grondwet. Het is een taaie procedure die dagen kan duren. Het zou de eerste keer worden sinds de inwerkingtreding van de grondwet in 1978 dat het artikel formeel wordt geactiveerd.

Spanje zet zaterdag procedure artikel 155 in gang om autonomie Catalonië op te heffen
De brief van Puigdemont naar Rajoy kon niet baten: Spanje zal zaterdag artikel 155 in gang zetten. Foto: AFP

Twee maanden uitstel

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont had op tien oktober tijdens een toespraak in het Catalaanse parlement gezegd dat hij een mandaat had gekregen om van zijn regio een onafhankelijke staat te maken, maar dat hij die onafhankelijkheid enkele weken wou uitstellen om de dialoog met de centrale regering in Madrid kansen te geven.

Madrid had daarop ter verduidelijking gevraagd of daarmee de Catalaanse onafhankelijkheid was uitgeroepen, maar daarop gaf Puigdemont aan dat hij twee maanden uitstel wou voor de onderhandelingen over de onafhankelijkheid. Maar die heeft hij niet gekregen van de Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular). Die laatste vroeg uiterlijk donderdag een antwoord van Puigdemont.

LEES OOK. Ruzie tussen ons land en Spanje over Michels commentaar op Catalaanse kwestie

Corrigeer

MEER NIEUWS