Sjeik haalt chequeboek te voorschijn: UAE Emirates van kneusje tot topteam (als Aru wordt vrijgegeven)

Sjeik haalt chequeboek te voorschijn: UAE Emirates van kneusje tot topteam (als Aru wordt vrijgegeven)

Aru, Martin en Kristoff! Goed ingekocht, lijkt ons!

Met de komst van Fabio Aru realiseerde UAE Emirates een van de meest opmerkelijke transfers voor het komende seizoen. Met ook nog Alexander Kristoff en Daniël Martin als nieuwkomers staat er volgend jaar heel wat schoon volk op de loonlijst.

Neen, UAE Emirates was in 2017 niet de maat der dingen. Een ritje in Giro (Polanc) en Vuelta (Mohoric), één klassieke zege in Montreal (Ulissi) en recent nog rit- en eindzege in de Ronde van Turkije (Ulissi). Daarmee maak je geen indruk op een groep sjeiks die het gewend zijn om enkel met het allerbeste vrede te nemen. Al is het magere seizoen deels ook te begrijpen. Pas in december werd duidelijk dat het emiraat het team van manager Beppe Saronni financieel zou ondersteunen. Het Chinese TJ Sport zou mee in het team stappen maar in november bleken een paar cruciale sponsors af te haken. Dus werd in allerijl naar centen gezocht en die werden gevonden in de Emiraten. Een superkern samenstellen was op dat ogenblik niet meer mogelijk.

Aru-Martin-Kristoff

Het was meteen duidelijk dat UAE Emirates in 2018 ambitieuzer voor de dag zou komen. Een aantal jonge talenten verdwenen - Mohoric naar Bahrein-Merida, Meintjes naar Dimension Data - maar hun vervangers dragen naam en faam. Daniël Martin verliet Quick Step Floors voor een aanbod dat hij niet kon weigeren. Martin was dit jaar tweede in zowel Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en sloot de Ronde van Frankrijk af op een zesde plaats. Voor het klassieke werk werd Alexander Kristoff aangetrokken. Ging het voorjaar nog in de mist - nou ja, vijfde in de Ronde van Vlaanderen - dan mocht zijn najaar er best zijn. Europees kampioen maar vooral op een haar na wereldkampioen voor eigen volk in Bergen. Enkel de beste Sagan hield de Noor van de regenboogtrui. Kristoff brengt dan ook nog eens Sven-Erik Bystrom mee, nog niet zo lang geleden wereldkampioen bij de beloften en nog altijd één van de grootste talenten. En dan is er sinds gisteren ook Fabio Aru. Ritwinnaar en vijfde in de Tour , recent nog zevende in Lombardije en in het verleden al winnaar van Vuelta.

Right of First Refusal

Al geldt voor de komst van Aru nog wat voorbehoud. Astana was niet officieel op de hoogte van het vertrek van de Italiaans kampioen en heeft in diens aflopend contract een clausule opgenomen, het zogenaamde right of first refusal. Aru moet Astana de kans geven om een even hoog bod uit te brengen als UAE Emirates. Kunnen zij een gelijkwaardig contract aanbieden, dan wordt Aru gedwongen zijn contract te verlengen. Teammanager Alexander Vinokourov liet uitschijnen ontgoocheld te zijn in het vertrek van Aru en het is helemaal nog niet duidelijk of Vinokourov zinnens is, of de centen heeft, om de clausule in te roepen.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.