Het proces duurde 33 jaar, maar nu is dit gemeentehuis officieel te hoog, en dat is een dure grap

Het proces duurde 33 jaar, maar nu is dit gemeentehuis officieel te hoog, en dat is een dure grap

Te hoog? De rechtbank besliste van wel, en uiteindelijk is er een uitspraak. Foto: jhp

Kapelle-op-den-Bos -

Buren die klacht indienden tegen de omvang van de bouw van het gemeentehuis in Kapelle-op-den-Bos hebben 33 jaar na datum hun gram gehaald voor de rechtbank. Ze krijgen 116.000 euro schadevergoeding.

Wat vooraf ging: Kapelle-op-den-Bos bouwde in 1982 een nieuw gemeentehuis. Dat gebeurde toen via ‘De gemeentedienst van België’, een nationale maatschappij die instond voor het ontwerp én vergunning.

Maar twee naaste buren vonden dat het gebouw te hoog was en teveel inkijk gaf in hun woning, en dienden klacht in. Ze begonnen een jarenlang proces. Het vonnis van het Hof van Beroep in Brussel dateert van 24 mei 2017, maar werd pas nu breder bekend. De gemeente en de Belgische staat betalen de eisers elk 116.000 euro schadevergoeding. Inmiddels zijn heel wat betrokkenen overleden en gaat die som naar erfgenamen.

Aanslepen

Oud-burgemeester en ex-Vlaams-minister Leo Peeters (sp.a) , in 1977 gemeenteraadslid en daarna burgemeester en minister, licht toe.

“De toenmalige ‘Gemeentedienst van België’ maakte het ontwerp op én leverde de bouwvergunning af. Na de klacht van de buurtbewoners bleef het dossier aanslepen. Uiteindelijk was de gemeente niet verantwoordelijk, maar wel de Belgische staat, die alle vergunningen leverde.”

“Toen de ‘Gemeentedienst van België’ na staatshervormingen in vereffening ging, kwam de gemeente in het juridisch vizier, omdat er geen andere partij meer was. Uiteindelijk resulteert dat in deze uitspraak.”

Provisie

“Ik vraag me af of iemand hier iets aan heeft: na aftrek van alle advocaatkosten - en er waren er verschillende - blijft volgens mij niet veel meer over van die som. Wel te noteren: ook onder mijn burgemeesterschap was er hiervoor al een provisie voorzien in de begroting.”

In 2014 besliste de rechtbank dat er een schadevergoeding van 350.000 euro moest worden betaald. Dat is nu dus verminderd tot 232.000, waarvan de helft voor de gemeente en de helft voor de Belgische Staat.

Verlaagd

Burgemeester Edward De Wit (CD&V): “Ons beroep heeft dus de schadevergoeding nog met ruim 100.000 euro kunnen verlagen. Kapelle-op-den-Bos had wel degelijk een bouwvergunning van de Belgische staat die is uitgereikt op 18 maart 1980 voor een gebouw van negen meter hoog. Daardoor is de Staat mee verantwoordelijk en het is logisch dat ze nu mee betalen.”

“We gaan in deze zaak niet meer in beroep, want dat heeft ook geen zin meer na zoveel jaar.”

Gewezen kamerlid, senator en oud-burgemeester Paul Peeters van Kapelle-op-den-Bos volgde het dossier als burgemeester destijds jarenlang op, maar overleed in 2015.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees