Brandweerman filmt zeldzame ‘vuurtornado’ terwijl hij strijdt tegen de dodelijke bosbranden in Portugal

Brandweerman filmt zeldzame ‘vuurtornado’ terwijl hij strijdt tegen de dodelijke bosbranden in Portugal Video: Reuters

Een Portugese brandweerman filmde begin oktober een zeldzaam fenomeen terwijl hij uit alle macht de bosbranden bekampte, die sinds zondag al aan minstens 41 mensen het leven kostten. De ‘vuurtornado’ ontstond nabij Arganil en leverde spectaculaire beelden op, te midden alle verwoesting. Het is al de tweede keer dat het fenomeen - ook vuurduivel genoemd - werd gefilmd de voorbije maand.

Het zeldzame fenomeen werd op 7 oktober gefilmd door brandweerman Vitor Hugo, die de video op de Facebook-pagina van de Liga van de Portugese brandweermannen publiceerde. De beelden werden intussen al talloze keren bekeken op sociale media en gaan momenteel de wereld rond.

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration, een Amerikaanse overheidsinstelling die zich bezighoudt met het bestuderen van weer, wordt een ‘vuurduivel’ of ‘vuurtornado’ gevormd door opstijgende hete lucht. Hierdoor ontstaat een fenomeen dat kan worden vergeleken met een wervelwind, waardoor de vlammen mee worden gezogen, tientallen meters de lucht in.

Ophelia

Hoewel het fenomeen erg zeldzaam is en maar zelden wordt gefilmd, is het al de tweede keer dat een ‘vuurduivel’ zijn gezicht toont in Portugal. Ook televisiezender ITV filmde toevallig een ‘vuurtornado’ begin oktober toen de cameraploeg de felle bosbranden in beeld wilde brengen.

Het Iberische schiereiland werd al twee keer geteisterd door hevige bosbranden, waardoor al minstens honderd mensen omkwamen. In juni kostten de dodelijke bosbranden het leven aan 64 mensen in Portugal. Zondag braken nieuwe vuurhaarden uit, die werden aangewakkerd door felle, droge wind die overbleven na de doortocht van orkaan Ophelia in Europa. De brandweer van Portugal was dinsdag iets optimistischer omdat regenbuien en kouder weer hen hielpen de vlammen te bestrijden.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees