Bij politiezone Mira zijn ze er vroeg bij: jaar voor pensioen korpschef zoeken ze al een opvolger

Bij politiezone Mira zijn ze er vroeg bij: jaar voor pensioen korpschef zoeken ze al een opvolger

Jean-Pierre Coudenys stopt op 1 oktober 2018 na 17 jaar dienst als korpschef van de politiezone Mira. Foto: kvo

Kortrijk / Zwevegem / Anzegem / Avelgem / Spiere-Helkijn / Waregem -

Korpschef Jean-Pierre Coudenys (62) gaat op 1 oktober 2018 met pensioen. Op die dag heeft hij exact 47 jaar dienst. “Ik verlaat het korps bewust aan de vooravond van een nieuwe legislatuur.”

Zeventien jaar lang was Jean-Pierre Coudenys (62) uit Kortrijk het boegbeeld van de politiezone Mira. Maar over iets minder dan één jaar tijd geeft hij de fakkel door. “Ik heb mijn pensioen aangevraagd. Op 1 oktober 2018 stop ik ermee. Waarom? Omdat ik oud aan het worden ben. En het spijt me zeer, maar een mens kan niet eeuwig blijven werken”, zegt de korpschef lachend.

In zijn zeventien jaar als korpschef in Waregem en omstreken zag Coudenys heel veel veranderen. “We worden geconfronteerd met criminaliteit die we vroeger niet kenden. Computercriminaliteit bijvoorbeeld, toen ik begon, kenden we zelfs nog geen computer.”

Teamwerk

Coudenys looft vooral zijn team. “Alleen kunt ge niets. We hebben samen de zone Mira op de kaart gezet. De druk op de mensen wordt wel steeds groter evenals het gevaar.”

De zone is in die zeventien jaar gegroeid, ook fysiek. Onder impuls van Coudenys kwam er langs de Expresweg bijvoorbeeld een nieuw kantoor voor de administratieve diensten van de politie. En een nieuw commissariaat voor de volledige zone werd recent beloofd door de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V), naar aanleiding van klachten van personeel. Dat commissariaat staat niet meer op het to do-lijstje van Coudenys, want het wordt pas volgende legislatuur gebouwd. De nieuwe korpschef weet dus wat hem te doen staat.

Nieuwe legislatuur

De zoektocht naar die nieuwe chef is ondertussen gestart. “De administratieve molen is opgestart. De vacature wordt trouwens nationaal opengesteld, het hoeft dus niet per se iemand uit de streek of uit het korps te zijn”, zegt Coudenys.

De nieuwe kracht start op 1 oktober 2018. Coudenys kiest bewust voor die eerste oktober als start van zijn pensioen. “Op die dag werk ik exact 47 jaar. Ik vond dat een mooi moment om af te sluiten.”

De keuze voor 31 september 2018 als laatste werkdag heeft ook een politieke insteek. “Ik wil stoppen aan het eind van een legislatuur, zodat mijn opvolger samen met het al dan niet nieuwe bestuur de krijtlijnen kan uittekenen en ze samen beslissingen kunnen maken. Er komt ook een nieuw zonaal veiligheidsplan aan, ik moet niet half aan die dingen beginnen en dan plots stoppen. Dat is mijn stijl niet.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio