Japanse Toren en Chinees Paviljoen bijna beschermd

Brussel / Laken -

De Brusselse regering heeft de beschermingsprocedure in gang gezet voor de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen. Die zijn al een tijdje in verval.

De regering was zelf met verstomming geslagen toen ze hoorde dat de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen in Laken eigenlijk niet beschermd waren. De twee iconische gebouwen staan al jaren leeg en zijn bouwvallig. Daarom werd gisteren de beschermingsprocedure in gang gezet. Minister-president Rudi Vervoort (PS), zelf bevoegd voor het erfgoed, vindt het nu hoogtijd dat de monumenten, eigendom van de federale staat, beschermd worden omwille van hun zowel historische en artistieke als wetenschappelijke, esthetische en technische belang. De procedure valt nagenoeg samen met de eerste internationale Dag van het Landschap, vandaag 20 oktober. “We hopen dat deze samenloop een voorteken is voor het voortbestaan van deze uitzonderlijke site en dat de Brusselse en buitenlandse bezoekers deze wonderbaarlijke plek in Brussel opnieuw ten volle kunnen ontdekken”, zegt Vervoort.

Japanse tuin

Beide gebouwen werden in oktober 2013 gesloten voor beveiligingswerken om de stabiliteit van het Chinees Paviljoen te herstellen. Alle collecties werden overgebracht naar de kelders van het Jubelparkmuseum. Maar de restauratie blijft maar aanslepen. Nochtans zijn het, ook al zijn ze ontoegankelijk, nog steeds trekpleisters voor toeristen. De panden werden in het begin van de twintigste eeuw door koning Leopold II besteld als eerbetoon aan beide landen. De beschermingsprocedure geldt trouwens niet enkel voor de twee gebouwen. Ook de Japanse tuin, de enige in Brussel, zal bescherming genieten. Het bijgebouw, de tempel en het meubilair van het Chinees Paviljoen zullen eveneens worden beschermd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio