Kickbokser Youssef B. beschouwd als “leider van bende drugshandelaars”

Drugsdealer riskeert vier jaar

Drugsdealer riskeert vier jaar

Kickbokser Youssef B. zou de spilfiguur van de bende zijn. Foto: rr

Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen Youssef B., een professionele kickbokser die onder de naam ‘Garfield’ zou hebben bijverdiend als cocaïnedealer.

De 26-jarige Youssef B. stond volgens het openbaar ministerie aan het hoofd van een criminele vereniging die op grote schaal cocaïne verkocht in Antwerpen, Sint-Niklaas, Beveren en Turnhout. De vereniging telde volgens het parket een tiental leden die elk een eigen taak vervulden. Een lid zorgde voor de bevoorrading van de dealers, anderen voor het contact met klanten en nog een ander lid voorzag de bende van de huurwagens die werden gebruikt om drugs af te leveren bij de klanten.

De bende van Youssef B., die eerder al een veroordeling van twee jaar gevangenisstraf opliep, zou vooral actief zijn geweest in 2013 en 2014. Ze gebruikte grote klantenbestanden van gekende gebruikers. Die gebruikers werden via sms bestookt met aanbiedingen voor dosissen cocaïne.

Een aantal leden van de groep werd tijdens het onderzoek op heterdaad betrapt en legde ook gedeeltelijke bekentenissen af. Youssef B. ontkent niet dat hij opnieuw in de fout is gegaan, maar betwist wel dat hij een leidinggevende rol speelde binnen het netwerk. Hij was naar eigen zeggen ook minder lang actief dan het openbaar ministerie stelt.

Meerdere Garfields

“Mijn cliënt bekende zelf tijdens zijn verhoor dat hij samen met zijn neef door middel van een ‘swap’ de klanten van Garfield gepikt had”, aldus meester Sam Vlaminck, de raadsman van Youssef B. “Hij vertelde ook dat er meer Garfields zijn in Borgerhout. Die naam wordt ook door anderen gebruikt. Bovendien herkennen afnemers hem niet als de Garfield waar ze op andere momenten van kochten. Mijn cliënt, een professioneel kickbokser, is rond de jaarwisseling van 2014-2015 gestopt om zich volledig op zijn sport toe te leggen. Dat wordt ook bevestigd door zijn neef.”

Het openbaar ministerie vroeg de verbeurdverklaring van 100.000 euro aan illegale winst, die Youssef B. zou hebben verdiend met de cocaïnehandel. Overdreven, vindt Youssef B. zelf. “In de periode dat ik verkocht, ging het om zeven tot negen pakjes per dag. Pas op, ik wil de feiten niet minimaliseren. Ik verdien een straf. Ik ben fout geweest.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio