Advocaat Dutroux start campagne om hem vrij te krijgen: “25 jaar in de cel is genoeg”

Advocaat Dutroux start campagne om hem vrij te krijgen: “25 jaar in de cel is genoeg”

Foto: BELGA

Zal Marc Dutroux op een dag een vrij man zijn? Als het aan Bruno Dayez ligt wel. De kersverse advocaat van de beruchte gevangene heeft zichzelf een deadline opgelegd: hij geeft zichzelf vier jaar om te proberen zijn client vrij te krijgen. “25 jaar moet voldoende zijn”, zo zei de advocaat donderdagavond in een debat in het Waals radioprogramma Soir Première.

Maar onze maatschappij lijkt niet klaar te zijn voor de vrijlating van Dutroux. “Daarom ben ik begonnen met deze campagne en ik heb mezelf een duidelijke einddatum opgelegd”, vertelt zijn nieuwe advocaat, Bruno Dayez. Vanaf nu zal hij zich bezighouden met openbare debatten over de kwestie.

De advocaat is ook van plan om naar verschillende universiteiten te trekken “om studenten achter mijn visie te scharen en een rationeel debat zonder scheldwoorden te voeren”. Zijn hoofdvraag zal zijn of je de onverdedigbare kan verdedigen. “Ik denk dat dit probleem dringend op tafel moet komen, ook los van Marc Dutroux, een bijzonder uitdagend geval. Wat geldt voor hem, telt ook voor andere gevangenen.”

“25 jaar is genoeg”

Eerder vroeg de advocaat al om nieuwe psychiatrische analyses te laten maken van Dutroux om te evalueren of hij mogelijk nog een gevaar vormt voor de maatschappij. Nadien wil de advocaat een aanvraag voor vervroegde vrijlating indienen.

“25 jaar in de cel is genoeg”, vindt Dayez. Voor de advocaat zou dat het maximum mogen zijn, terwijl vandaag “levenslang” een gevangenisstraf van 30 jaar inhoudt, met eventuele extra maatregelen die eraan kunnen worden toegevoegd. Als een persoon na 25 jaar nog steeds een gevaar is voor de samenleving dan wil dat zeggen dat die sowieso niet op zijn plaats is in de gevangenis, aldus Dayez. Volgens de advocaat zou hij in een gesloten omgeving buiten de gevangenismuren moeten kunnen verblijven, zoals zijn vrouw Michelle Martin in een klooster onderdak krijgt. “Als justitie hem niet vrijlaat na zijn maximumstraf, dan faalt het hele systeem.”

Marc Dutroux is veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel. Zijn slachtoffers Julie Lejeune, Mélissa Russo, Bernard Weinstein, An Marchal en Eefje Lambrecks overleefden het niet. Sabine Dardenne en Laetitia Delhez konden gered worden in 1996. Vandaag is het precies 21 jaar geleden dat er een witte mars gehouden werd in Brussel om zijn slachtoffers te herdenken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees