“Grootste nazischat ooit gevonden”, maar er zit een addertje onder het gras

“Grootste nazischat ooit gevonden”, maar er zit een addertje onder het gras

Foto: ss - wikimedia commons

Werd de grootste nazischat ooit gevonden? Onderzoekers beweren alvast van wel. Al zit er een adder onder het gras: de schat werd nog niet écht gevonden, maar schattenjagers zeggen de specifieke locatie te weten van waar schat zou liggen. Dat is evenwel geen garantie op succes, zo is de voorbije jaren al gebleken...

De ‘ontdekking’ doet denken aan die van de Duitse goudtrein die zich in een Poolse mijn zou bevinden, een goudtrein die nog steeds niet gevonden is, ook niet na heel wat graafwerken. En als we drie Duitse schattenjagers mogen geloven, ligt die goudschat ook niet in die trein in een mijn in Polen, maar wél in een mijnschacht in het Ertsgebergte in Duitsland.

Volgens Leonhard Blume (73), Peter Lohr (71) en Günter Eckhardt (67) is dat in de Prinzenhöhle, vlakbij Dresden, niet ver van de Tsjechische grens. “We vonden die grootste nazischat ooit”, klinkt het. “We weten waar de legendarische buit zich bevindt.”

Ze baseren zich daarvoor op getuigenissen uit het archief van de KGB en de Stasi, de geheime diensten van de Sovjet-Unie en Oost-Duitsland., en op radarbeelden. De drie zouden een “enorm, lang en diep tunnelnetwerk” gevonden hebben in het gebergte. Dat netwerk is evenwel niet bereikbaar omdat de tunnel deels is ingestort. “Om de buit te verbergen”, beweren Blume, Lohr en Eckhardt.

Of de buit er ook écht ligt, zal nog moeten blijken. De drie hopen sponsors te vinden om opgravingen te kunnen doen.

Gigantische oorlogsbuit, met wereldberoemde panelen

Blume, Lohr en Eckhardt denken dat het gaat om de grootste nazischat ooit. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn schattenjagers op zoek naar een gigantische oorlogsbuit vol met goud. Die buit zou afkomstig zijn van een konvooi dat uiteindelijk verdween. Aan boord van dat konvooi zouden zich onder andere originele panelen bevinden van het interieur van de beroemde Barnsteenkamer in Sint-Petersburg. De Barnsteenkamer (ook wel de ‘Amberzaal’ genoemd) was een kamer uit het Catharinapaleis in het Tsarskoje Selo nabij Sint-Petersburg, en was in heel Oost-Europa beroemd om zijn schoonheid. De panelen van de kamer, bedekt met bladgoud en barnsteen, werden in 1941 door de Duitsers gedemonteerd.

“Grootste nazischat ooit gevonden”, maar er zit een addertje onder het gras
De beroemde Barnsteenkamer werd in Sint-Petersburg nagebouwd. Foto: EPA

Vernietigd?

Het zou de bedoeling geweest zijn om de panelen naar Koningsbergen (het huidige Kaliningrad, red.) te brengen, maar opdat de oorlogsbuit niet in handen zou vallen van het oprukkende Rode Leger, zouden de Duitsers de panelen en ander goud in een verlaten mijn hebben ondergebracht. Van het konvooi vol goud ontbreekt sinds de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag elk spoor, maar gelukszoekers zijn ervan overtuigd dat het goud nog te vinden valt.

Volgens historici liggen de panelen echter al lang niet meer ergens verborgen op een geheime locatie, maar werden ze vermoedelijk vernietigd door een bombardement.

Nazitrein in Polen

Twee jaar geleden werd eveneens beweerd dat de legendarische goudbuit gevonden was; toen in een goudtrein in een Poolse mijn in de buurt van Walbrzych. Het mysterie rond de nazitrein hield Polen in de zomer van 2015 in de ban, en lokte honderden goudzoekers naar het Poolse stadje.

Het valt nog af te wachten of Blume, Lohr en Eckhardt het nu wél bij het rechte eind hebben.

Corrigeer

MEER NIEUWS