Neonazi doet drie straffe bekentenissen en gooit zijn hele leven om

Neonazi doet drie straffe bekentenissen en gooit zijn hele leven om

Archieffoto. Foto: AP

Al vanaf zijn achttiende verjaardag is Kevin Wilshaw een fervente aanhanger van het extreemrechtse neonazistische National Front. Jarenlang ventileerde hij samen met gelijkgezinden zijn haat ten opzichte van Joden, homoseksuelen en niet-blanken. Nu heeft de Brit in een openhartig interview aan Channel 4 News echter enkele heel opmerkelijke bekentenissen gedaan, die zijn leven voorgoed zullen veranderen.

Al sinds de jaren ‘80 was Wilshaw te zien als organisator, voorloper, spreker en kopstuk in manifestaties en betogingen van extreemrechts over heel Europa en in het Verenigd Koninkrijk. Als lid van het National Front schuwde hij geen enkele radicale uitspraak of Hitlergroet. Met geweld, haat en spanning dreef hij zijn leven vooruit.

Tot nu. In een interview doet hij drie opmerkelijke bekentenissen, die regelrecht indruisen tegen de ideologie van zijn extreemrechtse neonazistische vrienden. Zo blijkt hij al meer dan dertig jaar een enorm geheim met zich mee te dragen. “Ik ben half Joods”, geeft hij toe. “Mij moeders achternaam was ‘Benjamin’. Die kant van mijn familie is Joods.” Het is de eerste keer dat hij die bekentenis publiekelijk maakt, “want tijdens mijn middelbare schooltijd wou ik indruk maken op verkeerde vrienden en dat kon anders niet.”

Dat is niet het enige wat hij wil vertellen. Het prominente lid wil meteen ook uit de kast komen. Sinds het interview gaat hij openlijk door het leven als een homoseksueel. “Uit de kast komen als lid van National Front is onmogelijk. Ik wilde mijn toenmalige kameraden niet verliezen en besloot dit, net als mijn Joodse komaf, verborgen te houden.”

Zijn derde bekentenis eindigt meteen ook zijn tijd bij de racistische, homofobe en antisemitische organisatie. “Toen ik zelf werd aangepakt voor mijn seksualiteit is er iets geknapt. Dat is heel egoïstisch van mij, want ik zag jarenlang hoe wij anderen dat aandeden”, geeft hij toe. Maar zijn beslissing daardoor is onherroepelijk: “Ik stop per direct met het National Front. Ik gooi mijn bezigheden radicaal om en ga me inzetten om te strijden tegen antisemitisme.”

Het volledige interview.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees