Ondanks historische terugroepactie: weer sterft peuter onder ‘gevaarlijke’ Ikea-kast

Ondanks historische terugroepactie: weer sterft peuter onder ‘gevaarlijke’ Ikea-kast

De MALM-kast - Jozef Dudek Foto: Ikea - Dudek Family

Miljoenen ladekasten van Ikea werden in de VS en Canada teruggeroepen na meerdere ongevallen. Maar ondanks die historische terugroepactie, blijkt er nu nog een kind gestorven nadat het onder de ladekast terechtkwam toen die kantelde.

Een jaar geleden betaalde Ikea in de VS 50 miljoen dollar aan de families van drie kleuters die zijn omgekomen toen een Ikea-kast, de MALM-kast, op hen viel. Een half jaar eerder had de Zweedse meubelgigant de kasten teruggeroepen nadat het in maart 2016 was ingelicht over een reeks ongevallen. Het ging met 29 miljoen kasten om een historische terugroepactie.

Intussen staat de teller van dodelijke slachtoffers door een Ikea-kast al op 8. Vier van die dodelijke slachtoffers stierven door de MALM-kast. Het recentste slachtoffer is een jongen van twee jaar, Jozef Dudek, uit de Amerikaanse staat Californië. Hij is in mei van dit jaar gestorven toen een kast op de peuter terechtkwam. Dat gebeurde op 24 mei. Het was de vader van de jongen die de peuter onder de kast vond, nadat de ouders van Jozef hem te slapen hadden gelegd.

Onderzoek naar incident

Het nieuws van de dood van de peuter werd nu officieel bevestigd en gecommuniceerd door de Amerikaanse consumentenorganisatie die zich bezighoudt met productveiligheid. Een woordvoerder van de organisatie zegt een onderzoek te openen naar het incident.

De dood van de jongen doet vragen rijzen over de effectiviteit van de terugroepactie. Slechts een fractie van de 29 miljoen teruggeroepen kasten zouden ook daadwerkelijk zijn teruggebracht. Zo wisten de ouders van Jozef bijvoorbeeld niet dat er een terugroepactie was geweest. “De dood van Jozef was helemaal te vermijden”, zegt Daniel Mann, de advocaat van de ouders van de peuter. Mann vertegenwoordigde ook al de ouders van drie andere kleuters die stierven door omgevallen Ikea-kasten. “Wat zijn dood nog hartverscheurender maakt, is het feit dat de zogenaamde terugroepactie slecht verspreid was door Ikea.” De ouders van Jozef zijn van plan om Ikea aan te klagen.

In een statement zegt een woordvoerster van Ikea dat de kast die op Jozef viel niet was vastgemaakt aan de muur, in tegenstelling tot wat de meubelgigant aanmoedigt om te doen. Maar de woordvoerster betuigde ook haar steun voor de familie. “Onze gedachten zijn bij de getroffen familie in deze moeilijke tijden.”

Ondanks historische terugroepactie: weer sterft peuter onder ‘gevaarlijke’ Ikea-kast
Ted McGee stierf in februari 2016.

Kast met zes laden op borst

Een van de eerdere slachtoffers was een tweejarige jongen uit West Chester in de staat Pennsylvania. In februari 2014 viel een MALM-kast met zes laden op zijn borst. Hij overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen. Het andere slachtoffer was ook een tweejarige jongen uit Snohomish in Washington. Hij kreeg een MALM-kast met drie laden op zich. Ook hij overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Ted McGee, een peuter van 22 maanden, stierf op 14 februari 2016.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees