Duizenden Catalanen halen massaal spaargeld af bij de banken, maar dat is niet zonder gevaar

Duizenden Catalanen hebben vrijdagvoormiddag massaal gehoor gegeven aan de oproep om geld af te halen bij de banken. Die oproep kwam er uit protest tegen de Spaanse overheid in het conflict rond de Catalaanse onafhankelijkheid. Maar die oproep is niet zonder gevaar.

De Nationale Assemblee van Catalonië (ANC), een burgerinitiatief, en Omnium Cultural, een culturele organisatie, riepen donderdagnacht hun aanhangers op om massaal geld af te halen van de rekeningen van de vijf grootste banken. Het gaat vooral om banken die ermee dreigen hun hoofdzetel uit Catalonië weg te halen.

De actie zou in eerste instantie vooral tussen acht en negen moeten plaatsvinden, maar heel vrijdagvoormiddag werd er al geld afgehaald.

Lange rijen

Bij veel banken staan intussen lange rijen mensen aan de geldautomaten. Dat is niet alleen een rechtstreeks gevolg van de oproep zelf. Heel wat Catalanen halen nu ook geld af omdat ze zien en horen dat er massaal geld wordt afgehaald, en ze vrezen dat de banken daardoor in de problemen komen en ze zo hun geld, dat op de bank staat, kwijtraken.

De oproep tot een bankrun komt er als protest tegen de arrestatie van Jordi Sánchez en Jordi Cuixart, de voorzitters van respectievelijk ANC en Omnium. Daarnaast geldt de oproep ook als protest tegen de Spaanse overheid die nieuwe verkiezingen in de regio wil opleggen en die zaterdag grondwetsartikel 155 in gang willen zeggen. Met dat artikel wordt de autonomie van Catalonië opgeheven. Veel mensen willen dan ook 155 euro afhalen als verwijzing naar dat artikel.

(lees verder onder de tweets)

Tegelijk werd ook opgeroepen om het afgehaalde geld te investeren in de lokale economie, om die een duwtje in de rug te geven nadat er ook daarover de voorbije dagen verontrustende berichten kwamen.

Onrust

Maar ook de bankrun zelf leidt tot onrust. Want door massaal geld af te halen, kan het zijn dat het geld in de banken uiteindelijk (acuut) uitgeput raakt, en dat kan een grote druk leggen op de banken zelf en de Spaanse bankensector in de problemen brengen. Op sociale media wordt dan ook gespeculeerd over een mogelijke bankencrisis.

Vorige week nog bleek dat de banken in de eurozone 21,3 miljard aan liquiditeiten hadden opgevraagd. Het is niet duidelijk welke banken (in welke landen) dat geld opvroegen, maar in de Spaanse media klinkt het dat die opvallende stijging in de vraag naar liquiditeiten een gevolg was van de vraag naar mee geld vanuit de Catalaanse banken.

Al bedaren Spaanse analisten de gemoederen. De gevolgen van de bankrun zouden redelijk beperkt blijven, vooral omdat er niet werd opgeroepen om ál het geld af te halen. Verwacht wordt dat het vooral bij een symbolische actie zal blijven, zeker omdat het afgehaalde bedrag bij de meeste Catalanen beperkt blijft tot 155 euro.

Duizenden Catalanen halen massaal spaargeld af bij de banken, maar dat is niet zonder gevaar
Foto: REUTERS
Duizenden Catalanen halen massaal spaargeld af bij de banken, maar dat is niet zonder gevaar
Foto: REUTERS
Duizenden Catalanen halen massaal spaargeld af bij de banken, maar dat is niet zonder gevaar
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees