Dit idyllische riviertje herbergt een macabere geschiedenis

Dit idyllische riviertje herbergt een macabere geschiedenis

Foto: ss

Het is een echte toeristische trekpleister, de Hinatuan Echanted River op het eiland Mindanao. Het helderblauwe water van de waterloop is de bron van menig plaatselijke legende. Bijzonder detail: de rivier zelf lijkt helemaal geen bron te hebben. Wel een verzonken grot die het geheim voor het helderblauwe water zou zijn. Die grot herbergt echter ook een venijnige valstrik voor ieder die hem wil onderzoeken.

Het Filipijnse eiland Mindanao is de plaats waar de Hinatuan Enchanted River ontspringt aan, wel, aan wat is niet bekend. De rivier die geen bron lijkt te hebben is beroemd omwille van zijn heldere water en heel populair bij toeristen.

Dit idyllische riviertje herbergt een macabere geschiedenis
Foto: ss

De rivier kreeg zijn naam van diplomaat Modesto Farolan die hem beschreef in zijn gedicht ‘Rio Encantado’. Volgens plaatselijke vissers zou je de vissen in de rivier niet kunnen vangen omdat het eigenlijk bovennatuurlijke wezens zijn. Het grootste geheim van de rivier zou echter schuilen in de verzonken grot die hij herbergt.

Achttien jaar geleden ondekte Alex Santos een aantal ondergrondse holten onder de rivier. Dat grottensysteem zou het water filteren waardoor het kristalhelder blijft. In 2010 wilde dokter en ervaren duiker Alfonso Amores die hypothese onderzoeken. Dankzij hem begonnen experten ervan uit te gaan dat het water van onder de grond omhoog gestuwd wordt.

Tijdens zijn zesde expeditie in de grotten, drie jaar geleden, ging het echter hopeloos mis. Hij was een van de grootste grotten in gegaan, die heeft een grootte van ongeveer twee basketbalvelden. 40 meter onder het wateroppervlak raakte Amores echter vast te zitten.

(lees verder onder de video)

Beelden van voor duiken verboden werd voor toeristen. Video: Youtube

De grot binnengaan is namelijk niet zo moeilijk, zo klinkt het bij andere duikers. “De grot verlaten is echter een grote verwezenlijking voor een duiker”, vertelde Andy Berame, collega-duiker van Amores in 2014 na het ongeval. “Het water trekt je terug de grot in. Je moet geluk hebben dat de stroming niet te sterk is.”

Zo kwam het dat de rivier een tijdlang afgesloten werd voor het publiek. Acht uur lang moest er gezocht worden naar het lichaam van Amores voor het geborgen kon worden. Zwemmen in de rivier is intussen weer toegelaten, maar duiken wordt enkel nog toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees