Jelle en Katrien kochten een huis en kregen er een prachtige eeuweling gratis bij

Jelle en Katrien kochten een huis en kregen er een prachtige eeuweling gratis bij

Jelle en Katrien kochten samen met een huis ook een eeuwenoude linde. Foto: dll

Zoutleeuw -

Toen Jelle Daniëls zijn huis in Zoutleeuw kocht, werd hij meteen ook eigenaar van een geklasseerde winterlinde van vijfhonderd jaar oud. Samen met de buurtbewoners wil hij de boom verzorgen.

Ten noordwesten van de Ossenweg, aan de Lindestraat, staat een eeuwenoude winterlinde met een boomkapel. Vroeger stond de linde tussen de open akkers. Vandaag is de omgeving bebouwd. Op 1 april 2015 werd de boom gekortwiekt. Door de voorjaarsstormen en de schade die de boom opliep, werd er gevreesd voor de openbare veiligheid.

Processie

De eeuwenoude linde vormt een historische eenheid met de boomkapel die aan de heilige Maria is gewijd. Het kapelletje maakt deel uit van het patrimonium van een lokale vereniging. Jaarlijks houdt de processie hier even stil. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor. Zij getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.

De nieuwe bewoners van de Lindeweg 7c, Jelle Daniels en Katrien Reweghs willen samen met de buurtbewoners de meer dan vijfhonderd jaar oude winterlinde in eer herstellen.

Verlichting en bankje

Nadat Jelle en Katrien een jaar geleden in de woning trokken, kregen ze bezoek van mensen van de dienst Onroerend Erfgoed. Die vertelden de nieuwe eigenaars dat ze met de koop van hun woning een geklasseerde winterlinde van meer dan 500 jaar oud erbij kregen en dat het onderhoud voor een gedeelte hun verantwoordelijkheid werd.

Jelle Daniëls overlegde met de buurtbewoners om te onderzoeken op welke wijze ze de enige en geklasseerde winterlinde van Zoutleeuw kunnen behouden en vrijwaren voor de toekomst. Jelle zorgt wekelijks voor het onderhoud rond de boom en plaatste verlichting, gericht op het kapelletje. Deze verlichting en in de toekomst ook een rustbankje maakt de mythische plek weer tastbaarder onder de buurtbewoners. “Er is een goede samenwerking met het stadsbestuur”, zegt Jelle. “Zij zorgen voor het snoeien van de boom zodat hij in de toekomst geen gevaar voor de omgeving meer vormt. Ook de leden van de kerkfabriek zijn heel tevreden. Ze herinneren zich nog hoe ze als kind in en rond de boom speelden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees