Vermaning voor commissaris die collega tot tranen toe beledigt en vernedert

Vermaning voor commissaris die collega tot tranen toe beledigt en vernedert

Foto: Belga

Oostende -

Een commissaris van de Oostendse politie is op de vingers getikt omdat hij een vrouwelijke collega een tijdlang pestte. De man vernederde de vrouw bij herhaling. “We hebben dit behandeld als een pestdossier”, zegt de arbeidsauditeur.

Een officiële berisping. Dat kreeg een commissaris van de recherche van de lokale politiezone Oostende voor aanhoudende pesterijen. Het arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen, ontving daarover een klacht en startte een onderzoek.

“We hebben dit behandeld als een pestdossier”, zegt arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. “We vonden redenen genoeg om die man een streng signaal te geven.”

“Dom wijf”

Die redenen waren de gênante getuigenissen van het slachtoffer. De commissaris noemde haar een “dom wijf”. Terwijl ze een verhoor aan het afnemen was, stapte hij binnen en vroeg hij de man in kwestie of hij er geen problemen mee had dat hij door de vrouw werd ondervraagd. Aan collega’s die met de vrouw de weg op gingen, betuigde hij zijn medeleven. Ook de weelderige haardos van de agente werd meermaals op de korrel genomen. Toen de vrouw later haar overplaatsing vroeg en kreeg, weigerde de commissaris haar nog de hand te schudden. Ze eindigde meermaals in tranen op het toilet.

Wanhopig

Wanhopig stapte de vrouw uiteindelijk naar het gerecht. Haar dossier kwam bij het arbeidsauditoraat terecht. De commissaris in kwestie werd verhoord en kwam er uiteindelijk van af met een officiële tik op de vingers. “We willen hem hiermee laten weten dat de feiten niet door de beugel kunnen”, zegt de arbeidsauditeur. “Als er nieuwe zaken opduiken, kan het onderzoek heropend worden.”

Auditeur De Ketelaere schrijft de zaak in Oostende een groot maatschappelijk belang toe. “Het gedrag van de commissaris in kwestie zou een tijd geleden misschien nog als normaal bestempeld zijn, maar onze visie op waarden en normen is geëvolueerd. We zijn nu van oordeel dat zijn gedrag niet toelaatbaar was.”

Geen verklaring

Bij de politiezone zijn ze karig met commentaar. “Wij hebben daar gepast op gereageerd”, zegt korpschef Philip Caestecker. “Maar ik ga hierover geen verklaring meer afleggen. Het gaat om een interne zaak.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees