Binnen twee jaar eerste voorstelling in nieuw Leietheater

Binnen twee jaar eerste voorstelling in nieuw Leietheater

Het nieuwe cultureel centrum komt op de hoek van de Brielstraat en de Tweebruggenlaan. De toneeltoren wordt 25 meter hoog. Foto: if

Deinze -

Exact een week na de ingebruikneming van de stedelijke muziekacademie brengt Johan Verminnen op zaterdag 21 oktober om 10.30 uur een mini-concert ter gelegenheid van de eerstesteenlegging van het nieuw te bouwen cultureel centrum.

“Symbolischer kan het niet”, zegt schepen Rutger De Reu (CD&V). “Johan is niet alleen top in Vlaanderen maar hij is meteen ook de eerste ‘Deinzenaar’ of ‘Nevelenaar’ die op deze plaats mag spelen. Met dit fusieverhaal tonen we aan dat de inwoners van beide gemeenten en de deelgemeenten ervan van harte welkom zijn als we onze zaal in 2019 in gebruik nemen”, zegt de schepen.

“Het wordt een historische dag in Deinze want in feite spreken we over drie generaties culturele kracht”, vervolgt De Reu. “De eerste concrete plannen voor het nieuw cultureel centrum dateren al van 1968. De werken zijn ondertussen al een maand gestart. De nieuwbouw komt op de hoek van de Brielstraat en de Tweebruggenlaan en zal via een wandelpad aansluiten bij het museum en het nieuwe dienstencentrum Leiespiegel”, aldus De Reu.

Bezwaren opgelost

“De droom voor een cultureel centrum leeft bijgevolg al lang. Tussenin stonden veel praktische bezwaren. Die obstakels zijn in de huidige legislatuur opgelost. De kostprijs beloopt ongeveer 9 miljoen euro. Het theater zelf, waarvan de toneeltoren 25 meter hoog zal zijn, biedt plaats aan 450 personen.”

“Voorts beschikt het gebouw over een polyvalente cultuurzaal en -café met foyer. In totaal deden 127 architectenteams, waarvan 48 buitenlandse, mee aan de ontwerpwedstrijd. In maart 2012 koos de jury onder leiding van de Vlaamse Bouwmeester unaniem voor het ontwerp van het architectenbureau V+ & Trans.”

“De twee architecten zijn jonge docenten van Sint-Lucas Gent en Luik, Bram Aerts en Jorn Bihain. In de benedenbouw wordt veel glas en aluminium gebruikt en voor de bovenbouw witte geglazuurde baksteen. De theaterzaal zelf krijgt een warm karakter door het gebruik van hout zodat een optimale luister- en kijkbeleving mogelijk wordt. Vanzelfsprekend zijn er faciliteiten voor personen met een beperking. Ook de cultuurdienst zal er gehuisvest zijn.” Binnen twee jaar kan iedereen er genieten van concerten, toneel, film en lezingen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio