VIDEO. Fluohesjes niet hip? Dan heb je deze nog niet gezien

Brugge -

Met het project ‘Smart-Clothing’ van studenten Emmy en Wout, sleept het VTI Brugge voor de tweede keer op rij de prijs Focus Aarde in de wacht. “Een unicum waar we heel fier op zijn”, zegt projectcoördinator, Tine Vlaemynck.

De prijs Focus Aarde van de Koningin Paola Stichting bekroont jaarlijks de beste geïntegreerde proeven van leerlingen uit TSO en BSO die de aarde of de ruimte als onderwerp hebben. Vorig jaar werd ‘de zweeftrein’, ook al afkomstig uit VTI Brugge, als winnaar verkozen en dit jaar doet de school dat kunstje nog eens over. Studenten Industriële Wetenschappen Emmy Dobbelaere en Wout Eggermont ontwierpen kledij met daarin een LED-display verwerkt dat moet dienen als hipper alternatief voor de gekende fluohesjes. “We waren beiden van mening dat fluohesjes saai zijn en allesbehalve modieus”, klinkt het bij de twee.

“Voor tieners is imago belangrijk en daarom is de drempel om zo’n hesje te dragen hoog, ook al is het erg belangrijk voor de zichtbaarheid en veiligheid op straat. We droegen ze zelf tot we op een bepaalde leeftijd merkten dat sommigen werden uitgelachen en dan vlogen ze al vlug in de kast.” In het kader van hun jaarproef beslisten ze om een oplossing zoeken voor dat probleem. Die vonden ze in de vorm van slimme en personaliseerbare kledij. “We verwerkten een LED-display in een regenjas en ontwikkelden een app om de lichtjes mee aan te sturen”, zegt Wout. “Er gelden geen beperkingen, elk ledje kan aangestuurd worden met een aparte kleur waardoor namen, symbolen of zelfs foto's kunnen worden afgebeeld.”

Om dat gerealiseerd te krijgen hebben ze een jaar lang gezwoegd. “Van programmeren hadden we nog weinig kaas gegeten dus daarvoor hebben we aan zelfstudie moeten doen. Ook mochten we er tijdens de schooluren niet aan werken dus hier zijn heel wat overuren in gekropen, al maakt de geldprijs van 500 euro de man veel goed.” (lacht) Of ze verwachten rijk te worden met hun uitvinding? “We hebben alvast bedrijven aangeschreven met de vraag of er interesse is, maar die brieven zijn nog maar net verstuurd dus dat is nog even afwachten.” Voor het VTI en projectcoördinator Tine Vlaemynck een tweede overwinning op rij. “Dat is nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van de wedstrijd .”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees