Lindemans wil Aziatische markten veroveren met nieuwe GingerGeuze

De familie Lindemans trok naar Tokyo om er de GingerGeuze voor te stellen. Foto: idh

Sint-Pieters-Leeuw / Vlezenbeek -

Brouwerij Lindemans blijft innoveren. Deze week stelde de brouwerij in Tokyo haar nieuwe product voor: de GingerGeuze, een geuze met verse Thaise gember. Het is al de derde ‘botanical lambic’ die Lindemans produceert.

“Iedereen kent ondertussen de lambiekbieren waarin fruit wordt verwerkt. Daarnaast hebben we ook de faro en de geuze met lambiek als basis”, zeggen brouwers Dirk en Geert Lindemans. “Lambiek mag dan wel gekend zijn als een van 's werelds oudste bierstijlen, de enorme mogelijkheden ervan worden pas sinds de laatste decennia benut. Zo hebben we bij Lindemans, na wat experimenteren, in 2015 een gloednieuwe bierstijl gecreëerd: de botanische lambiekbieren, een reeks van oude geuzes met een pittige twist van verse kruiden. Het grote succes van SpontanBasil en een jaar later BlossomGueuze, bewijzen dat de kenmerkende fris-zurige smaak van lambiek gecombineerd met verrassende kruiden en specerijen oneindig veel mogelijkheden biedt.”

“Die ontdekking betekende voor ons de start van een interessante periode van vernieuwing, van proberen en vooral balanceren”, zeggen de brouwers. “Zo hebben we nu onze derde botanical lambic klaar: de GingerGueuze, een geuze met toevoeging van verse gember.”

Krachtig kruid

“Gember is gekend als een zeer krachtig kruid”, zegt Geert Lindemans. “Het was een hele uitdaging om de balans van het bier absoluut perfect te krijgen. Het kruid moet een extra dimensie geven aan de oude geuze, maar mag niet gaan overheersen. Daarom kozen we voor de Thaise gember of galanga. Dit kruid behoort tot de gemberfamilie, maar heeft een iets complexere smaak. Het heeft ons verschillende pogingen gekost om het bier op punt te krijgen, maar we zijn zeer trots op het resultaat.”

Lindemans GingerGueuze is een assemblage van één- tot driejarige lambiek, gerijpt in eiken foeders en verrijkt met verse Thaise gember. Na de hergisting op fles heeft het bier een diepgouden kleur. Het evenwicht tussen de fris-zurige smaak van de lambiek en de pittige citrusaroma's van de Thaise gember maakt het tot een perfect bier om als aperitief te degusteren en te combineren met Aziatische gerechten.

“Door de steeds stijgende vraag vanuit Azië, leek het ons een leuke uitdaging om een bier te brouwen dat perfect aansluit bij de typische Aziatische smaakvoorkeuren”, zegt Dirk Lindemans verder. “De Aziatische keuken heeft ook bij ons al lang de harten veroverd.” Om de GingerGeuze voor te stellen, trok Lindemans naar Japan.

Brouwerij Lindemans gebruikt uitsluitend verse kruiden voor de botanical lambics. Omdat Thaise gember een seizoensgebonden product is, kan er pas een nieuw brouwsel gemaakt worden als de galanga-plant weer in grote volumes beschikbaar is. Hierdoor is de oplage van de GingerGeuze eerder beperkt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio