Volgens advocaten werden leerlingen onwettig opgesloten

Op school werd een grote zak wiet gevonden, en toch blijft grootschalige razzia mogelijk onbestraft

Op school werd een grote zak wiet gevonden, en toch blijft grootschalige razzia mogelijk onbestraft

De dugsrazzia werd gehouden in het Atheneum, nu Forum Da Vinci. Foto: bfs

Sint-Niklaas / Kruibeke / Lokeren -

Een drugsrazzia in het Atheneum in Sint-Niklaas in 2015 riskeert nietig verklaard te worden omdat 304 leerlingen ‘onwettig’ vastgehouden zouden geweest zijn in de sportzaal. Dat werd vrijdag beweerd door de advocaten van de dealers in de rechtbank.

De buit van de onaangekondigde politiecontrole van alle leerlingen van het Atheneum in de Parklaan, nu Forum Da Vinci, was aanzienlijk. Drie drugsdealers werden opgepakt en ook een zak met 242 gram cannabis werd in beslag genomen. Na verder onderzoek werden nog eens twee jongeren opgepakt die betrokken waren bij de aan- en verkoop van drugs en ecstasy aan minderjarigen.

Alle vijf moesten ze zich vrijdag verantwoorden in de correctionele rechtbank van Dendermonde. Daar riskeren kopstuk Toon C. (21) uit Lokeren, Joël D.S. (23) uit Sinaai en Thomas P. (21) uit Rupelmonde elk vijftien maanden cel. Jovi Q. hangt een jaar celstraf boven het hoofd en voor Joshua B. uit Lokeren werd zes maanden gevangenis gevraagd. Maar als het van de advocaten van de jongeren afhangt, moet heel de politierazzia nietig verklaard worden.

Bestuurlijke aanhouding

“De politie viel die bewuste ochtend om 8.35 uur de school binnen”, zette Raan Colman, de raadsman van Joël D.S., uiteen. “Alle 304 leerlingen werden vervolgens opgesloten in de sportzaal. Dat komt neer op een bestuurlijke aanhouding van de jongeren. Iets wat de politie niet mag doen. Alle boekentassen en gsm’s werden in beslag genomen en de leerlingen werden besnuffeld door een drugshond. Een uur lang mochten de jongeren nergens naartoe.”

Volgens Colman beschikte de politie op voorhand niet over bewijzen die de razzia konden rechtvaardigen. “De directie had ‘signalen’ gekregen dat er drugs circuleerden in de school. Maar dat heb je op bijna alle scholen. De politie zelf had helemaal geen aanwijzingen. Er werden uiteindelijk pas bewijzen verzameld door alle leerlingen van de school onwettig aan te houden.”

Als de rechter de visie van Colman en zijn confraters volgt, zou dat een vrijspraak betekenen voor alle beklaagden.

Uitspraak op 17 november.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees