Vlaams acteur stopt bij Nederlands theater na nieuwe berichten over grensoverschrijdend gedrag

Vlaams acteur stopt bij Nederlands theater na nieuwe berichten over grensoverschrijdend gedrag

Foto: ISOPIX

De Vlaamse acteur Jappe Claes, die onder meer in de films “Daens” en “De zaak Alzheimer” speelde, en de directie van Het Nationale Theater (HNT) in Den Haag hebben in onderling overleg besloten dat Claes terugtreedt uit het ensemble, zo heeft het HNT vrijdag meegedeeld. Aanleiding is de “aanhoudende geruchtenstroom” over grensoverschrijdend gedrag.

De afgelopen dagen verschenen in diverse media berichten waarin Jappe Claes wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in de tijd dat hij als docent was verbonden aan de Amsterdamse Theaterschool, aldus HNT. De acteur treedt terug vanwege het persoonlijke karakter van deze beschuldigingen, maar ook vanuit de wens om het blazoen van Het Nationale Theater niet te beschadigen.

LEES OOK: Jappe Claes: ‘Met studentes die het in zich hadden ging ik wat verder’

“Als ik iemand in dit verband in woord of daad in verlegenheid heb gebracht, dan bied ik hiervoor mijn oprechte excuses aan”, zegt Claes in de mededeling. De acteur speelde bij HNT mee in “Het verzamelde Werk van William Shakespeare (ingekort)”. Over de wijze waarop de tournee wordt voortgezet, vindt momenteel overleg plaats met alle betrokkenen.

‘Daens’ en ‘De Zaak Alzheimer’

Jappe Claes staat in Vlaanderen bekend als een karakteracteur die rollen speelde in Vlaamse filmklassiekers, zoals Daens (1993), Kaas (1999) en De zaak Alzheimer (2003). De tv-kijker zal hem ook herkennen van verschijningen in verschillende series, o.a. Flikken, Matroesjka’s en Recht op Recht. Claes is als vaste acteur ook verbonden aan het Nationale Toneel. Recent was hij nog te zien in ‘Vossenstreken’ op VTM.

Van 2003 tot 2012 was Claes werkzaam als docent Regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Claes is getrouwd met een Nederlandse vrouw en woont in Den Haag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees