Al jaar geen fietsdode in Gent, wel elke week zwaargewonde

Al jaar geen fietsdode in Gent, wel elke week zwaargewonde

Foto: fvv

Gent - Het is al veertien maanden geleden dat een fietser is omgekomen in het verkeer in Gent. Het is de eerste keer dat er 365 dagen na elkaar geen fietsdode valt, zegt de Fietsersbond. En dat terwijl de stroom fietsers elk jaar aanzwelt. Toch scheelt het vaak niet veel: dit jaar raakten al 36 fietsers zwaargewond.

Een 23-jarige jongedame uit Ninove is donderdagochtend zwaargewond in het ziekenhuis beland na een ongeval op de fiets. De vrouw reed om 6 uur ’s ochtends in de Overpoortstraat een voetganger langs achteren aan en viel zelf. Ze raakte bewusteloos en moest zwaargewond worden afgevoerd.

Duidelijk geen doorsnee-ongeval. Maar in een week waarin door drie opeenvolgende dodelijke ongevallen in Antwerpen fietsveiligheid hoog op de agenda staat, wel een indicatie. De grens tussen een ongeval met een zwaargewonde of met een overlijden, is dun.

Woensdagochtend nog is een 74-jarige fietsster gewond in het ziekenhuis beland na een aanrijding door een auto aan de Dampoort.

Laatste dode

De fietsongevallencijfers in Gent tonen positieve tekenen. In Gent registreerde de politie dit jaar nog geen enkel dodelijk fietsongeval. Het jongste dateert van 2 augustus 2016: op de Brusselsesteenweg werd toen een dame van 52 jaar gegrepen door een wagen.

Volgens de Fietsersbond is het de eerste keer dat er 365 dagen na elkaar geen enkel fataal fietsongeval is gebeurd. Opmerkelijk, want het aantal fietsers in Gent neemt jaar na jaar toe.

Toch blijft het opletten. Volgens nieuwe cijfers van de Gentse politie die werden vrijgegeven op vraag van De Gentenaar deden zich tussen januari en eind september 36 fietsongevallen met zwaargewonden voor in Gent. Dat is gemiddeld elke week één fietsongeval met een zwaargewonde.

Daling

Of het aantal fietsongevallen toeneemt of afneemt, is niet eenduidig op te maken. Cijfers worden niet systematisch vrijgegeven in Gent.
Maar de beschikbare data wijzen op een lichte daling.

De Gentse politie registreerde in totaal 495 fietsongevallen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar. Vorig jaar waren er dat 725 in twaalf maanden. Gemiddeld bekeken dus een lichte daling.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft deze week ook fietsongevallencijfers vrijgegeven, maar dan alleen van de gewestwegen in Gent. Ook die dalen: van 251 in 2015 naar 221 in 2016.

Meer fietsers en minder (dodelijke) fietsongevallen: dat lijkt dus de trend in Gent. Al blijft het opletten. Voor iedereen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio