Gemeente bevriest woonuitbreidingsgebied tot 2040

Kuurne legt bouwverbod op voor 17 hectare

Kuurne legt bouwverbod op voor 17 hectare

Anne Messelier aan het perceel waar tot 2040 niet aan mag geraakt worden. Foto: eva

Kuurne -

Om een open gebied van 17 hectare te vrijwaren, voert Kuurne een tijdelijk bouwverbod in. De gemeenteraad gaf de goedkeuring om het woonuitbreidingsgebied gelegen in een gebied buiten de kern van de gemeente te bevriezen tot 2040,

Kuurne is de op een na dichtstbevolkte gemeente van de provincie. Een groene zone van 17 hectare tussen de Stokerijstraat en de Sint-Pietersstraat heeft het potentieel voor een 300-tal woningen, maar het gemeentebestuur wil niet dat dit gebied nu al wordt aangewend om te bouwen. De gemeenteraad gaf de goedkeuring om het woonuitbreidingsgebied tot 2040 te bevriezen.

Geen woningnood

“In de jaren zeventig dacht men dat er woningnood zou zijn, maar dat is totaal niet zo”, zegt bevoegde schepen Ann Messelier (CD&V). “Wij willen, zoals de Vlaamse overheid adviseert, dat er pas wordt gebouwd op de buitenrand als er echt nood aan is. In de kern van onze gemeente zijn er nog diverse woonprojecten bezig. De verkavelingen van het Woonpark op de Leiehoek, de Gasthuisweide, de Najaarsweg en nog andere woonprojecten zijn in het totaal goed voor een duizendtal woningen. Terwijl er in Kuurne al een kleine 6.000 huizen staan. We willen dus dat eerst het huidige aanbod wordt aangewend.”

Bouwaanvragen

De beslissing voor het tijdelijke bouwverbod komt er omdat er verschillende bouwaanvragen voor de zone tussen Sint Pieter en Sint Katharina binnenkomen. Wat telkens ook op protest stuitte van buurtbewoners. “Wij keuren die bouwaanvragen af, maar in beroep houdt dat niet altijd stand. In de toekomst willen we dat vermijden. Door een tijdelijk bouwverbod op te leggen, kunnen we dus ons eigen beleid uitvoeren en afdwingen dat er effectief geen woningen komen en het gebied als strategische reserve, zoals voorzien in ons gemeentelijke beleidsplan, behouden kan blijven."

Fout in dossier

Oppositiepartij (h)Eerlijk Kuurne stemde tegen. “Maar we zijn niet tegen de beslissing, we staan er achter dat er op dat open gebied niet wordt gebouwd”, benadrukt fractieleider Carl Vereecke. “We vrezen dat er een fout zit in het dossier. Volgens ons ontbreekt er een document en kan dat ernstige gevolgen hebben. Daardoor zou het kunnen dat de gemeente schadevergoedingen moet betalen aan de eigenaars van de percelen. We gaan geen fouten goedkeuren.”

Het gemeentebestuur benadrukt dat alles is onderzocht en dat er dan geen problemen zijn met het dossier.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio