Na jaren hard labeur is ‘t gebeurd: geen verkeerslichten meer op N31

© mvn

Met een druk op de knop is het laatste verkeerslicht op de N31 Expresweg ter hoogte van Brugge verdwenen. “Van Zeebrugge tot in Frankrijk rijden kan nu zonder halt te houden”, klinkt het. En Brugge verlaten doe je voortaan via een gloednieuwe tunnel.

Koen Theuns

Eén druk op de knop: meer was er niet nodig om het laatste verkeerslicht op de N31 uit te schakelen. Al gingen daar wel jaren labeur en voor 66 miljoen euro aan wegenwerken aan vooraf. De Bevrijdingslaan is na de Astridlaan, de Wittemolenstraat, de Tillegemstraat, de Legeweg, de Koning Albert I-laan en de Chartreuseweg het zevende en laatste knelpunt met de N31 ter hoogte van Brugge dat werd weggewerkt.

Sluitstuk

De tunnel en de nog te bouwen brug — opening gepland midden 2018 — zijn het sluitstuk van een lange en kostelijke maar nodige operatie. De gelijkgrondse kruispunten brachten behalve files ook gevaarlijke situaties teweeg. “Dit is een symbolisch moment, want vanaf nu moet het doorgaand verkeer niet meer halt houden voor rode lichten. Meer zelfs, wagens die van de zeehaven van Brugge komen, kunnen zonder oponthoud via de A11 en N31 doorrijden tot in Frankrijk”, zegt Koen Surdiacourt, afdelingshoofd van het agentschap Wegen en Verkeer West-Vlaanderen. Een historisch moment dus, maar ook een Vlaamse primeur. “Want voor het eerst opent een tunnel die uitsluitend met led-verlichting verlicht wordt.”

Lissewege en Zwankendamme

En toch is het werk nog niet helemaal af, want ter hoogte van Lissewege en Zwankendamme zijn er wel nog kruispunten met verkeerslichten. Er zijn plannen voor een Hollands complex ter hoogte van Zwankendamme (15 miljoen euro) en een tunnel van zowat een kilometer onder Lissewege (100 miljoen euro), maar de Vlaamse overheid zette die om budgettaire redenen in de koelkast.

Leefbaarheid Lissewege

“Als stad zullen we er alles aan doen om die weer uit de koelkast te krijgen, want zowel voor de economische ontwikkeling van de haven en de leefbaarheid van Lissewege zijn deze projecten noodzakelijk”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Al is het duidelijk dat de schop niet snel in de grond zal gaan. “Dit zal een opdracht zijn voor de volgende regering.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus