Van der Poel knalt tegen nadarhek aan, Van Aert pakt in Boom meteen tweede zege van het seizoen

Wout Van Aert heeft in Boom de derde manche van de Superprestige gewonnen. Mathieu van der Poel kwam al vroeg in de wedstrijd ten val en zag zo zijn kansen op een nieuwe zege meteen in rook opgaan. De Nederlandse kampioen vond later nog wel zijn tweede adem maar toen ook zijn ketting nog eens blokkeerde, was een podiumplek ondanks een knappe inhaalrace zelfs niet meer haalbaar. Van Aert kwam na een lange solo breed lachend over de streep en wordt zo ook meteen de nieuwe leider in de Superprestige.

Herbeleef hier de Niels Albert Cross in Boom fase per fase!

Mathieu van der Poel en Wout van Aert hadden er duidelijk zin in en trokken van bij de start meteen fors door. Op een bochtenrijk parcours met heel wat draaien en keren kon Kevin Pauwels de Grote Twee echter volgen en in de tweede ronde bracht Lars van der Haar een klein pelotonnetje terug naar voor, met ook nog Laurens Sweeck, Quinten Hermans en Toon Aerts.

Val Van der Poel

In de tweede ronde liep het echter fout voor Van der Poel: de Nederlandse kampioen kwam ten val en moest daar duidelijk een tijdje van bekomen. Van der poel knalde met zijn rechterschouder tegen de nadar. Hij had niet alleen mechanische pech maar een pijnlijke grimas toonde dat de klap ook duidelijk fysiek hard was aangekomen, hij tastte daarbij vooral aan zijn arm en rug.

Video: Steffen Janssens

Ook Van der Haar en Pauwels vielen vooraan weg, waardoor Van Aert plots vrij spel had. Enkel Quinten Hermans van Telenet-Fidea kon hem nog even volgen maar nog voor halfweg trok de wereldkampioen alleen op zoek naar zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij donderdag in Ardooie al optimaal had geprofiteerd van de afwezigheid van Van der Poel van de partij was.

Enkel spanning voor plekken twee en drie

Halfweg koers veranderde de pijnlijke grimas bij Van der Poel toch weer in een verbeten grimas. Hij volgde dan wel al op 48 seconden van Van Aert maar trok toch alleen in de achtervolging op zoek naar het trio Jens Adams, Laurens Sweeck en Quinten Hermans die op 17 seconden volgende van Wout van Aert, die de wedstrijd helemaal onder controle had.

In de zesde ronde sloot Van der Poel aan bij de achtervolgers maar Sweeck had niet op hem gewacht en verzekerde zich van de tweede plaats. De Nederlandse kampioen vond zijn tweede adem en liet de snelste rondetijden noteren, in jacht op een podiumplaats die zijn leidersplaats in de Superprestige veilig kon stellen.

Kettingproblemen Van der Poel

Van der Poel leek daar ook in te slagen maar in de achtste ronde kende hij opnieuw pech: deze keer blokkeerde zijn ketting en verloor hij opnieuw kostbare seconden. Van Aert maalde er niet om en pakte zijn tweede zege van het seizoen, Sweeck werd tweede en Van der Haar derde.

Van der Poel ging nog diep voor zijn vierde plek en moest na de aankomst ook nog even bekomen.

Van der Poel knalt tegen nadarhek aan, Van Aert pakt in Boom meteen tweede zege van het seizoen
Foto: rr

Van Aert komt in het Superprestige-klassement aan de leiding met 43 punten. Van der Poel telt er 42, van der Haar 38.

LEES OOK: Van der Poel baalt na fatale val, Van Aert is niet mals voor organisatie: “Parcours was slecht afgemaakt”

De wedstrijd in Boom was nog maar toe aan zijn derde editie en maakt voor het eerst deel uit van een klassement. Vorig jaar won Wout van Aert er ook al, het jaar voordien was Lars van der Haar aan het feest op het snelle en heuvelachtige weideparcours. Van der Poel kon nog nooit winnen op de omloop waar Tomorrowland plaatsvindt.

Morgen/zondag wacht in Koksijde alweer een Wereldbekermanche.

Uitslag:

1. Wout Van Aert

2. Laurens Sweeck

3. Lars van der Haar

4. Mathieu van der Poel

5. Jens Adams

Stand Superprestige:

1. Wout van Aert 43 punten

2. Mathieu van der Poel 42

3. Lars van der Haar 38

Corrigeer