Baas CIA: “Mocht Kim Jong-un plots verdwijnen of sterven, kijk niet naar ons”

Baas CIA: “Mocht Kim Jong-un plots verdwijnen of sterven, kijk niet naar ons”

Foto: REUTERS

Stel dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un plots niet op zijn werk verschijnt of zelfs dood gevonden wordt, dan hoeven de media niet aan te kloppen bij de CIA. De buitenlandse inlichtingendienst van de VS zal niet reageren. “Stel je voor dat men gelooft dat het toeval was.”

De CIA ziet Kim als een rationale man die aan de macht wil blijven en graag “in zijn eigen bed wakker wordt”. Dat heeft de baas van de inlichtingendienst, Mike Pompeo, gezegd tijdens het evenement ‘Verdediging voor Democratieën’ in Washington.

Later werd hem gevraagd wat er zou gebeuren als Kim Jong-un plots zou sterven. Pompeo antwoordde daarop: “Met alle respect, maar mocht Kim Jong-un plots verdwijnen of sterven, dan zal ik er niets eens op reageren gezien de geschiedenis van de CIA.”

Toeval

Vervolgens voegde hij er met een glimlach aan toe. “Stel je voor dat men gelooft dat het toeval was. Zo van: ‘Het was een ongeluk’. Het heeft gewoon geen zin om te reageren.” Het publiek kon het antwoord waarderen, schrijft The Telegraph.

Duister verleden

De CIA heeft een lang -en duister verleden- wat betreft het helpen om regeringsleiders af te zetten of anderszins te verwijderen. Onder meer in Iran, Cuba, Congo, Vietnam en Chili. Noord-Korea stelde eerder dit jaar dat de CIA en Zuid-Korea hadden geprobeerd om Kim te doden. Het regime in Pyongyang gaf daar echter geen bewijs voor.

Gemener

Pompeo zei verder dat de Verenigde Staten via diplomatie en economische sancties Kim probeert te bewegen zijn nucleaire dreiging terug te schroeven. Hij voegde er wel nog aan toe dat de CIA in de toekomst “veel gemener” te werk zal gaan.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees