Spaans minister van Buitenlandse Zaken: “Groot deel van beelden politiegeweld in Catalonië nep”

Op de dag van het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid gingen beelden van het zeer hardhandige optreden door de Spaanse politie de wereld over. Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken is een groot deel van die beelden echter nep. Ook werden er “alternatieve feiten” en “nepnieuwsverhalen” verspreid over de manier van de handelen van de agenten, klinkt het.

Alfonso Dastis, de Buitenlandminister van Spanje, gaf zondag een interview aan de BBC over de turbulente periode die zijn land momenteel doormaakt. Hij reageerde onder meer op de internationale kritiek na het gewelddadige politieoptreden op de dag van het referendum. Op foto’s en in video’s is te zien hoe agenten stemmers bruut uit stembureaus verwijderen. Ook op straat schuwde de politie geweld niet. Er zouden meer dan duizend gewonden zijn gevallen, stelde de Catalaanse regering.

 

 

Volgens Dastis zijn veel foto’s echter vals, zo liet hij weten in het interview. “Intussen is bewezen dat een groot deel van die beelden nepbeelden zijn.” Maar niet alleen was een gedeelte van de foto’s en video’s nep, er werden ook veel onjuiste berichten verspreid, aldus de minister. “We hadden te maken met veel alternatieve feiten en fake news.”

Daarnaast is er geen buitensporig geweld gebruikt tegen de Catalanen. En als er hardhandig werd opgetreden dan ging het om een “gedwongen gebruik van geweld”, stelt Dastis nog.

wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:e.url},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_l2r87gpx"})}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",t,r,e);a.caller.toString()}if(!~e.indexOf("incontent")&&~e.indexOf("1_l2r87gpx")){var n=document.getElementById(e),t="1_l2r87gpx",i="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",r=0,d=0,o=0,u=!0,l=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:"undefined"!=typeof MEDIAHUIS&&MEDIAHUIS.config?MEDIAHUIS.config.page_sectionname:"nw"},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];callback1_l2r87gpx=!0,n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");d=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var t=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(t.length>0)for(var i=t.length;i>=t.length;i--){var r=t[i-1];r&&r.parentNode.removeChild(r)}if(a&&a.Source){var o=a.Source;switch(o){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var u="www."+e+".be",l=document.createElement("div"),c=n.parentNode;l.className="video-source-origin",l.innerHTML="Bekijk meer video's van "+o+' op '+u+"",c.parentNode.insertBefore(l,c.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){r=r!=Math.round(e)?Math.round(e):r}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",t,r),t=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",t,d,l,[],i)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==r&&o||(d>r&&a(e),0==r&&"playing"==e&&(o=1)))}),n.kBind("doStop",function(e,n){d>r&&a("stopped")}),n.kBind("seeked",function(e){d>r&&(r=e,a("seekingStarted"))}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,n){gemiusStream.closeStream("21813201",t,r),r=0,t=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",t,d,l,[],i),a("playing")}),n.kBind("onAdPlay",function(e,a,n){u=!1})}})

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees