Nog 100.000 manuren en dit zwemparadijs is klaar

Kortrijk -

De eerste steen van het nieuwe Kortrijks olympisch zwembad is gelegd. 100.000 manuren later krijgt de Kortrijkzaan het neusje van de zalm wat waterrecreatie betreft.

Een nieuw sportief tijdperk voor de Kortrijkzanen. Zo omschreef schepen van Sport An Vandersteene (N-VA) de eerstesteenlegging van het nieuw olympisch zwembad op Kortrijk Weide. De hele buurt was mee uitgenodigd om feest te vieren. “Het is het startschot van de bouw van een olympisch 50 meter topsportbad, de langste wildwaterbaan van het land met zijn 160 meter, verschillende glijbanen en een golfslagbad, drie kinderbaden, een warme lagune en een wellness.”

Detectiesysteem tegen drenkelingen

Kortrijk hoest niet alles zelf op, maar werkte een publiek-private samenwerking uit. “Eigenlijk krijgen we meer zwemplezier dan in alle andere Kortrijkse zwembaden samen”, zegt de schepen. “Het bad kan drie verschillende dieptes op hetzelfde moment aanbieden. Er is een ­AngelEye detectiesysteem tegen drenkelingen, onderwatervensters voor video-opnames en een opwarmbad tot dertig graden. Het buitenbad is het hele jaar open, wat voor velen een pluspunt zal zijn.”

De werken zijn gestart in het voorjaar van 2017. Na vijf maanden zijn alle funderingen, de keldervloerplaten en de ingewerkte kanalen voor de verschillende zwembadbuffers van de kelderverdiepingen klaar. Op dit moment is de aannemer bezig met de opbouw van de verschillende kelderwanden en bufferbaden op kelderniveau. De zwembadkuip van het 50 meterbad is helemaal zichtbaar. Binnenkort start de bouw van de muren van de kleedkamerruimtes.

Indrukwekkende cijfers

Voor de liefhebbers van cijfers, die zijn best indrukwekkend. Zo is er 30.000 vierkante meter grond verzet en vooral afgevoerd via het water. We spreken over 10.000 vierkante meter beton en duizend ton wapening. Er komt 6.000 vierkante meter wand- en vloertegels en in totaal zal er 100.000 manuren besteed zijn aan de bouw van het zwembad.

De opening van het zwembad is voorzien voor eind 2018. Het ziet ernaar uit dat het tijdsschema gehaald wordt nu zowat alle belangrijk grondwerk is afgewerkt. Geen dag te vroeg voor onder meer de waterpoloclub van Kortrijk die nu telkens moet uitwijken om wedstrijden te spelen.

Kortrijk Weide is een nieuw stadsdeel in wording. Er is al een evenementenhal, een urban sportspark, een centrum voor volwassenenonderwijs en er komt nog een evenementenplein dat in december wordt geopend en een ecologisch park. Het co-creatiecentrum Hangar K opende pas enkele weken geleden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio