Tiental bestuurders probeert te ontsnappen aan grote politiecontrole maar dat is buiten helikopter gerekend

Verschillende mensen werden gefouilleerd en wagens doorzocht (foto boven en onder). Foto: atb

Leuven -

Tijdens de derde ALERT-campagne zaterdagavond schreven de Leuvense politie en de verschillende partners ongeveer zeventig processen-verbaal uit voor allerlei overtredingen. Een aantal bestuurders probeerde de controles te omzeilen, maar dankzij de helikopter konden ze gesnapt worden.

Via sociale media had de Leuvense politie zaterdagavond al de inwoners verwittigd dat er een grote controle op til was, waaraan een “luidruchtige” helikopter van de federale politie zou deelnemen. Vanuit de lucht was de bemanning van het toestel getuige van pogingen om de grootschalige politiecontrole aan de Tervuursevest te ontvluchten. “Een tiental bestuurders probeerde rechtsomkeer te maken, het voertuig te verlaten of wisselde van bestuurder”, zegt hoofdinspecteur Stephanie Gille van de Leuvense politie. “Al deze voertuigen werden onderschept door motorrijders en ploegen van de federale wegpolitie. De helikopter filmde de gebeurtenissen. Dat beeldmateriaal kan dan later als bewijs worden gebruikt.”

334 auto’s gecontroleerd

Ruim 3.000 auto's passeerden de verschillende strategisch opgestelde ANPR-camera's die gelinkt waren met politionele en fiscale databanken. Uiteindelijk werden 334 voertuigen en hun inzittenden aan een grondige controle onderworpen. Tot middernacht gebeurde dat aan de Tervuursevest, daarna verhuisde de controlepost naar de Nieuwe Mechelsesteenweg.

In totaal zijn ongeveer zeventig pv’s uitgeschreven voor allerlei inbreuken, zoals drugsbezit, sturen onder invloed, het niet dragen van de gordel, illegale wapendracht, niet-verzekerde en niet-gekeurde wagens, illegaal verblijf, achterstallige verkeersbelastingen, gesjoemel met nummerplaten en onbetaalde fiscale boetes.

77.000 euro in het krijt

Een man staat bij de overheid nog voor 77.000 euro in het krijt. Bleek dat de hij onder curatele staat. Wie ter plaatse de boete niet kon betalen, moest te voet naar huis omdat zijn wagen in beslag werd genomen.

In totaal inde de Vlaamse belastingdienst voor 16.782,62 euro aan achterstallige verkeersbelastingen en boetes. Niet minder dan 76 gecontroleerde personen waren gekend bij de politie.

De Leuvense politie zette in totaal dertig politiemedewerkers in, onder wie controleploegen en motorrijders. Ze werden bijgestaan door dertig aspirant-inspecteurs van politieschool PIVO uit Asse, die dankzij deze actie hun kennis in de praktijk konden omzetten. “Dit soort van acties zal in de toekomst worden herhaald”, aldus nog Gille.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees