Geen asbest vrijgekomen bij brand in voormalige Philipsgebouwen in Hasselt

Geen asbest vrijgekomen bij brand in voormalige Philipsgebouwen in Hasselt

Foto: TP

Hasselt -

Bij de zware brand in de voormalige Philipsgebouwen is geen asbest vrijgekomen. Dat heeft de stad Hasselt zondagavond bekendgemaakt. Zondag deed een gespecialiseerde firma asbestmetingen en geen enkel staal was positief.

Zaterdag rond 22.15 uur brak er een enorme brand uit in de oude fabriekshal. Er vielen geen gewonden, maar de brand ging gepaard met een ernstige rookontwikkeling. In de voormalige Philipsgebouwen waren twee opslagruimtes gevestigd, voor de kringwinkel en het eindejaarsevenement Winterland. De materiële schade is aanzienlijk.

Een gespecialiseerde firma deed luchtmetingen en nam kleefstalen in de omgeving van de Corda Campus langs de Kempische Steenweg (N74) waar de uitgebrande fabriekshal ligt. “Op zes plaatsen gebeurden luchtmetingen, op het bedrijventerrein en erbuiten. Er is vier uren aan een stuk gemeten. Geen enkel staal was positief. Er zijn ook 32 kleefstalen in en rond de omgeving van de Corda Campus genomen. Ook die wezen uit dat er geen sporen van asbest aanwezig zijn. De lucht en omgeving zijn zuiver”, aldus de stad Hasselt.

Na het uitbreken van de brand stelden de hulpdiensten aan de hand van de windrichting een uitgebreide veiligheidszone in, maar die werd zondag in de loop van de dag telkens verkleind. Omwonenden in Kiewit en Zonhoven kregen omwille van de rookpluim het advies ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen, maar dat werd vervolgens opgeheven.

Scholen en bedrijven in de omgeving kunnen maandagmorgen gewoon weer de deuren openen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees